Jakelun virheistä kannattaa ilmoittaa tuoreeltaan

18.1.19

Odotitko turhaan Rauhan Tervehdystä? Tai saitko sen, vaikka postiluukussasi tai -laatikossasi on toive "Ei ilmaisjakeluja"? Jakelun virheistä kannattaa ilmoittaa mahdollisimman tuoreeltaan.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: RT arkisto .

Valtaosa Rauhan Tervehdyksen lukijoista saa lehtensä tänäkin vuonna varhaisjakelussa. Oulussa Tuomiokirkkoseurakunnan, Tuiran, Karjasillan, Oulujoen, Haukiputaan, Kiimingin ja Oulunsalon seurakuntien alueilla seurakuntalehti jaetaan pääsääntöisesti jo tiistain ja keskiviikon välisenä yönä.

Toimitukseen on tullut jonkin verran palautetta siitä, että öinen postiluukun kolahdus koetaan häiritsevänä.

– Nämä ovat valitettavia tapauksia. Jokaisen tällaisen tietoomme tulleen palautteen otamme puheeksi kyseisen jakopiirin jakajan kanssa, lupaa RT:n jakelusta vastaavan Oulun jakelutoimiston johtaja Janne Koski.

– Toisaalta jakajillakin on aikataulupaineensa ja kiireessä postiluukun kolahduksia voi sattua. Rauhan Tervehdyksen jakelutavaksi on valittu varhaisjakelu ja varhaisjakelussa lehti jaetaan tänäkin vuonna.

Yöaikaan tapahtuvassa varhaisjakelussa kulkee Kosken mukaan paljon muitakin tuotteita kuin RT ja sanomalehdet.  Varhaisjakelussa jaetaan muun muassa aikakauslehtiä ja laskuja.

 

Ilmaisjakelu ja mainos tarkoittavat eri asioita

Toimituksen saamassa jakelupalautteessa kiukkua on ymmärrettävästi herättänyt se, että RT tipautetaan luukusta, vaikka ovella on selkeä merkintä ”Ei ilmaisjakelua”.

Tuohtuneita ovat yhtä ymmärrettävästi olleet nekin yhteydenottajat, jotka nimenomaan haluaisivat RT:n mutta eivät saa sitä aina kun kuuluisi siitä huolimatta että  postiluukussa tai -laatikossa ei ole minkäänlaista kieltoa.

– Jakajille voi sattua yksittäisiä inhimillisiä virheitä. Valitettavaa on tietysti jos virhe toistuu niin että sama asiakas jää toistuvasti ilman lehteä tai saa toistuvasti lehden vastoin tahtoaan.

Koski suosittaa, että ihmiset ilmaisisivat tahtonsa yleisesti käytössä olevilla merkinnöillä.

– Jakajien on mahdoton toteuttaa ohjeistuksia, joissa painotuotteita erotellaan nimeltä mainiten. Ei kannata esimerkiksi toivoa, että ”Haluan Lidlin mainokset mutta en Rauhan Tervehdystä. Tai toivoa ”Ei mainoksia, ei ilmaisjakeluita mutta haluan Rauhan Tervehdyksen”.

Kosken mukaan Oulun jakelutoimiston jakajat on ohjeistettu erottamaan, mitä tarkoittavat Ei mainoksia- tai Ei ilmaisjakelua -kiellot.

Ei ilmaisjakelua tarkoittaa, että talouteen ei jaeta ilmaisjakelulehtiä eikä mainospostia.

Ei mainoksia tarkoittaa, että talouteen ei jaeta kaupallisia tiedotteita mutta journalistisesti toimitetut lehdet – esimerkiksi juuri Rauhan Tervehdys ja monet kaupunkilehdet – niihin jaetaan.

Tämä linjaus ei tosin päde Oulun postinumeroalueilla 90310, 90660, 90860, 91240, 91260, 91300 ja 91310 eikä Limingassa, Lumijoella, Tyrnävällä, Hailuodossa tai Muhoksella.

Näillä alueilla RT:tä ei jaa Oulun jakelutoimisto vaan sen alihankkijana Posti. Posti ei erottele ilmaisjakelulehtiä mainoksista. Siksi näillä alueilla asuva ei saa Rauhan Tervehdystään, mikäli postilaatikossa tai -luukussa on kumpi tahansa merkintä: ”Ei mainoksia” taikka ”Ei ilmaisjakelua”.

 

Jakamatta jääneen lehden voi saada vielä lauantaina

Kosken mukaan tavanomaisella viikolla Oulun jakelutoistoon tulee vain kymmenkunta ilmoitusta jakeluhäiriöstä.

– Jos reklamaatioita tulee enemmän, kyseessä on poikkeusviikko ja taustalla on esimerkiksi se, että jollekin jakopiirille on pitänyt vakijakajalle ottaa sijainen, Koski selittää.

Kosken mukaan jakelussa tapahtuneista virheistä ja puutteista on hyvä ilmoittaa mahdollisimman pian. Näin jakeluyhtiön on helpompi käydä reklamaatiot läpi kyseisen jakelupiirin jakajan kanssa tuoreeltaan.

– Kun meille tulee ilmoitus siitä, että RT on jäänyt saamatta, jaamme kyseisen numeron heti seuraavan yön varhaisjakelun mukana, Koski lupaa.

Rauhan Tervehdyksen tietoon saatetuista jakeluhäiriöistä kootaan listaus, joka menee jakelutoimistoon perjantaina. Näin jakamatta jääneet kappaleet toimitetaan perille pääsääntöisesti lauantain niin sanotussa paikkausjakelussa.

 

Ilmoita jakeluhäiriöstä näin

  • Anna jakelupalautetta sähköpostilla jakelupalaute@rauhantervehdys.fi tai numeroon 044 5626 453. Jakelupäivystäjä vastaa puhelimeen perjantaisin kello 9–12. Muina aikoina jakelupalautteen voi jättää puhelinvastaajaan.
  • Jos jakeluhäiriö sattuu Postin jakelualueella (postinumeroalueet 90310, 90660, 90860, 91240, 91260, 91300 ja 91310 sekä Liminka, Lumijoki, Tyrnävä, Hailuoto ja Muhos), häiriöstä voi ilmoittaa osoitteessa www.posti.fi/henkiloasiakkaat/jakeluhairiotiedustelu/ Anna aluksi postinumerosi, sen jälkeen avautuvalta sivulta pääsee lomakkeeseen, jolla annettu palaute ohjautuu suoraa alueen jakeluesimiehelle. Soittaa myös voi numeroon 0100 85160, numerossa vastaa Postin jakelureklamaatioiden asiakasneuvoja.

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Seurakunnat Yleinen