Kuva: Pekka Leskinen ja Salla Sarkkinen
Pekka Leskinen ja Salla Sarkkinen toivovat, että nuorisotyöstä välittyy lämmin suhtautuminen nuoriin. Vain luottamuksen ilmapiirissä nuori uskaltaa avautua hämmentävistäkin asioista.

Kaikesta olisi uskallettava puhua

23.1.19

Seksuaalirikosepäilyt synnyttivät seurakunnan nuorisotyössä kiperiä kysymyksiä. Niitä esittää itselleen ja kollegoilleen nuorisotyönohjaaja Pekka Leskinen.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Riitta Hirvonen .

Olemmeko me nuorisotyöntekijät nuoren silmissä turvallisia, kiireettömiä aikuisia, joille uskaltaa puhua avoimesti – myös vaikeista ja herkistä asioista, kuten seksuaalisuus? Ajatteleeko nuori, että hän voi kertoa nuorisotyönohjaajalle myös seksuaalisävytteisistä someviesteistä, kun ne häiritsevät häntä?

Muun muassa näitä kysymyksiä pohtii tällä hetkellä Oulujoen nuorisotyönohjaaja Pekka Leskinen. Kyselyn syynä ovat viimeaikojen seksuaalirikosepäilyt Oulussa. Niiden yhteydessä yhdeksi keskustelunaiheeksi ovat nousseet sosiaalisessa mediassa tapahtuva, lapsiin ja nuoriin kohdistuva seksuaalinen viestittely ja häirintä.

Leskisen vastaus hänen omiin kysymyksiinsä on:

– Toivon, että nuoret rohkenevat puhua. Epäilen, että näin tapahtuisi.

Leskisen kanssa Oulun surullisista tapahtumista keskustelevat nuoret Salla Sarkkinen, 19, ja Roosa Ukkola, 15. Salla ja Roosa ovat mukana Oulujoen seurakunnan nuorisotyössä.

Puhe seksuaalisuudesta on vähäistä

Pekka Leskinen kertoo, ettei seksuaalisuudesta ylipäänsä puhuta paljon rippikoulussa ja isoskoulutuksessa ei juuri lainkaan.

– Rippikoulussa teema tulee esille, kun käsitellään kehotusta kunnioittaa toisia ihmisiä. Sekä riparit että isoskoulutukset ovat usein ”massatapahtumia”, ryhmät ovat isoja ja siksi yksittäisten nuorten kohtaamiset saattavat jäädä vähäisiksi.

– Jos jollakulla on meille ohjaajille asiaa, onko keskusteluihin riittävästi nuorisotyössä mahdollisuuksia? Sitä on nyt mietittävä ja myös sitä, pitäisikö meillä nuorisotyönohjaajilla olla nykyistä enemmän someosaamista. Minulla ainakin voisi olla.

Avoimuutta syntyy, kun sitä tehdään

Salla Sarkkinen liputtaa avoimen keskustelun puolesta. Seksuaalisuus ei saisi olla tabu seurakunnassa. Samaa sanoo myös Roosa Ukkola.

Sarkkinen korostaa kuitenkin, ettei tarkoita avoimuudella vain sitä, että uskalletaan puhua seksistä ja seksuaalisuudesta.

Sallan mielestä avointa puhekulttuuria syntyy vain, jos asioista ryhdytään rohkeasti puhumaan.

– Mitä enemmän puhutaan, sitä enemmän ilmapiiri vapautuu kaikenlaisille aiheille. Avoimuudesta on myös huolehdittava, jotta puhekanava nuorten kanssa pysyy auki. Se pysyy, kun kysellään kuulumisia.

Sarkkisen mielestä seurakunnan työntekijä – tai isonen – voi olla yhtä hyvä keskustelukumppani seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa kuin esimerkiksi koulun terveydenhoitaja.

– En ajattele tätä asiaa minkään ammattinimikkeen kautta vaan turvallinen aikuinen voi olla kuka tahansa, josta välittyy lämmin läsnäolo ja se, että hänellä on aikaa ja herkkyyttä huomata asioita.

Eristäytyminen ei ole ratkaisu

Oulun tapahtumat herättävät Leskisessä lisää kysymyksiä, kuten pitäisikö seurakunnan alueella olevaan Heikinharjun vastaanottokeskukseen rakentaa nykyistä tiiviimpää yhteyttä. Nuorilta hän saa tähän kannatusta.

Vaikka ulkomaalaistaustaisten osuus seksuaalirikosepäilyksissä hämmentää, niin Ukkola ja Sarkkinen eivät ajattele, että oikea reaktio olisi vältellä kontakteja maahanmuuttajien kanssa.

– Kulttuurinvaihtoa olisi lisättävä, toisista kulttuureista pitäisi oppia lisää, jotta voisimme yrittää nähdä asioita, jotka saattavat vaikuttaa tapahtumien taustalla, he miettivät.

 

Näin vastasivat rippikoululaiset

Millaiset asiat estävät nuoriin kohdistuvia seksuaalirikoksia?

– pitää seurata mitä ympärillä tapahtuu
– kaverit
– kun vanhemmat tietävät, missä nuoret liikkuvat
– kun ei mene kaupunkiin ja Valkeaan yöllä
– älä mene paikkoihin, joihin et halua mennä
– kun ketään ei syrjitä

Mitä muuttaisit Oulun tapahtumien jälkeen, jos voisit?

– pois sodat ja raiskaukset
– anonyymikeskustelu somesta pois
– vähemmän maahanmuuttajia Suomeen, rajat kiinni
– Suomeen vain niitä, jotka oikeasti tarvitsevat apua

Juttu on koostettu oululaisen rippikouluryhmän vastauksista.

 

Mitä enemmän puhutaan, sitä enemmän ilmapiiri vapautuu kaikenlaisille aiheille.

Salla Sarkkinen

Anna jutusta toimitukselle palautetta.

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä Oulujoen seurakunta