Kuva: Imaami Abdul Mannan on pahoillaan rukoushuoneeseen säännöllisesti kohdistuvasta ilkivallasta.
Imaami Abdul Mannan on pahoillaan moskeijaan tiuhaan tahtiin kohdistuvasta ilkivallasta. Hän kiittelee Oulun kirkkoherroja uskontorauhan puolesta tehdystä vetoomuksesta.

Kirkkoherrojen kannanotto irrotti kielenkannat

9.1.19

Kun Oulun kirkkoherrat ottivat kantaa Oulun muslimien moskeijaan kohdistuneeseen ilkivaltaan, osa ihmisistä kysyi miksi kantaa otettiin tähän, miksi ei seksuaalirikoksiin.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Marita Ahlgren .

Kun Oulun kirkkoherrat osoittivat tukensa muslimeille Oulussa moskeijaa kohtaan jouluyönä tehdyn ilkivallan yhteydessä, alkoi sosiaalisessa mediassa vilkas keskustelu aiheesta.

Osa ihmisistä kysyi, miksi kirkkoherrat ottivat kantaa moskeijan ikkunan rikkomiseen, mutta eivät tehneet samankaltaista ulostuloa, kun maahanmuuttajien tekemiksi epäillyt lasten hyväksikäyttörikokset tulivat ilmi.

Miksi, yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja ja Tuiran seurakunnan kirkkoherra Niilo Pesonen?

– Meidän lähtökohtamme kannanotolle oli erilainen. Ilmapiiri Oulussa on ollut viime aikoina jännittynyt ja halusimme toimia sen lieventämiseksi. Tarkoituksenamme oli puolustaa uskontorauhaa ja muistuttaa, että jokaisella on oikeus harjoittaa omaa uskontoaan.

– Jouluyönä tapahtunut ilkivallanteko ei ollut ensimmäinen, vaan moskeijan ikkunoita oli rikottu aikaisemminkin. Kannanoton ajankohta tuntui oikealta, varsinkin kun meneillään oli joulu, johon yleisesti liitetään joulurauhan käsite.

 

Rinnastus rikoksiin oli yllätys

Niilo Pesonen muistuttaa yksittäisten kirkkoherrojen tuominneen Oulussa tapahtuneet seksuaalirikokset sosiaalisessa mediassa, vaikka yhteistä lausumaa ei aiheesta tehtykään.

Se, että kyseiset rikokset ja kirkkoherrojen kannanotto yhdistettiin toisiinsa some-keskusteluissa, yllätti Pesosen.

– Emme osanneet aavistaa, että nämä kaksi asiaa rinnastettaisiin toisiinsa. Haluan todeta, että seksuaalirikokset ovat ehdottoman väärin. Samalla sanon sen, että tehtävämme kristittyinä on rakentaa ennen kaikkea rauhaa ja ymmärrystä kaupungissamme, ei koston mielialaa tai vastakkainasettelua.

Niilo Pesosen mukaan kirkkoherroilla ei ole varsinaista linjausta siitä, millaisista asioista laaditaan kannanottoja. Hän toteaa, ettei vastaavanlaisia yhteislausumia muistu mieleen ainakaan aivan lähivuosilta.

– Arvostelijat voivat tosin olla oikeassa siinä, että meidän pitäisi ottaa nykyistä aktiivisemmin kantaa eri asioihin, hän pohtii.

 

Ikkunat säpäleiksi kahdeksan kertaa

Oulun muslimiyhdyskunnan imaami Abdul Mannan on kirkkoherrojen kannanotosta kiitollinen.

– Meillä on hyvät välit ja kokoonnumme kirkkoherrojen kanssa keskustelemaan asioista muutaman kerran vuodessa. Olen iloinen, että he kirjoittivat meidän puolestamme ja totesivat, että kaikilla on oikeus harjoittaa omaa uskontoaan.

Oulun muslimiyhdyskunnassa harmitellaan moskeijaa kohtaan vuosien ajan jatkunutta ilkivaltaa. Imaamin mukaan moskeijan ikkuna on rikottu sen kuuden toimintavuoden aikana yhteensä kahdeksan kertaa. Näistä ilkivallanteoista kuusi tapahtui viime vuonna.

Mannan toteaa, ettei ilkivallalle ole mitään varsinaista syytä.

– Ihmiset tulevat tänne rukoilemaan ja lähtevät sen jälkeen. Meillä ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia esimerkiksi naapurien kanssa.

Abdul Mannan on turhautunut siihen, ettei poliisi ole saanut kiinni ilkivallan tekijöitä. Hänen mukaansa tämä mahdollistaa tihutöiden tekemisen yhä uudelleen. Muslimiyhdyskunta onkin nyt aikeissa asentaa valvontakamerat rakennuksen sisä- ja ulkopuolelle.

Mannanin mukaan seksuaalirikosten tultua julkisuuteen suhtautuminen muslimiyhdyskunnan jäseniin muuttui. Moni muslimi epäröi liikkua illalla kaupungin keskustassa varsinkin lasten kanssa. Sittemmin tunnelma on hänen mukaansa lientynyt.

– Kaikesta huolimatta koen, että Oulu on hyvä ja rauhallinen kaupunki asua, paikkakunnalla 26 vuotta viihtynyt Mannan toteaa.

Meidän pitäisi ottaa nykyistä aktiivisemmin kantaa eri asioihin.

Niilo Pesonen

 

 

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Seurakunnat