Haukiputaan seurakunnan kirkkoherra Jaakko Tuisku.

Kolumni: Kristityn värit

8.1.19

Erilaiset persoonallisuustyypit tuovat väriä kirkon elämään, kirjoittaa kolumnissaan Haukiputaan kirkkoherra Jaakko Tuisku.


Teksti: Jaakko Tuisku . Kuvat: Sanna Krook .

Luin Thomas Eriksonin kirjan Idiootit ympärilläni. Kirja kertoo erilaisista persoonallisuustyypeistä, jotka on määritelty neljän eri värin mukaan.

Punainen persoonallisuustyyppi kertoo, että ihminen on hallitseva. Hän on mielellään johtamistehtävissä. Hän hakee tuloksia ja haasteita.

Keltainen persoonallisuustyyppi on sen sijaan hän, joka seurueessa on eniten äänessä ja kertoo hauskoja juttuja. Keltainen on innokas ja hakee elämyksiä ja vaihtelua.

Vihreä on varmaankin se yleisin persoonallisuustyyppi. Hän on vakaa ja rauhallinen, hyvä kuuntelemaan. Vihreä arvostaa turvallisuutta.

Sininen on persoonallisuustyyppi, joka arkikielessä tunnetaan esimerkiksi insinöörityyppisenä. Hän on analyyttinen, järjestelmällinen ja tarkka.

Tunnistan tuntemistani ihmisistä jokaista värityyppiä.

Jaakko Tuisku

Eriksonin kirja antoi hyviä ja hedelmällisiä eväitä miettiessäni esimerkiksi työyhteisön erilaisia ihmistyyppejä ja heidän kanssaan työskentelyä. Se antoi myös ajatuksia pohdintaan, ovatko kristityt yleensä jotenkin samanlaisia.

Stereotyyppinen kuva kristitystä voi olla kiltti ja rauhallinen. Hän on tunnollinen ja hyvä kuuntelemaan. Eli aika vihreää, sanoisin.

Tunnistan tuntemistani ihmisistä jokaista värityyppiä. Eihän ”väri” voi määritellä kristittynä olemista. Silti tunnustan, että joskus pälkähtää mieleen ajatus siitä, onkohan jollakin persoonallisuustyypillä jotenkin helpompi olla kristitty kuin toisella. Esimerkiksi juuri vihreällä tyypillä. Hänen on helpompi asettua niihin määritelmiin, joita tulee ulkoapäin. On luontevaa olla esimerkiksi seurakuntatyössä, koska on hyvä kuuntelija.

Erilaiset värit kirkon elämässä tuovat siihen valtavasti väriä, siis väriä nimenomaan. Olisihan se tylsää, jos olisimme yksi ja sama värimassa. Seurakunnassa eri värit löytävät eri tehtäviä.

Kirjoittaja on Haukiputaan kirkkoherra

Anna palautetta kolumnista

 

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Näkemyksiä