Kuva: Oulunsalon seurakunnan Kyläkamari
Diakoniatyöntekijät Katriina Sipilä ja Riitta Markus-Wikstedt sekä Anja Hiltunen ovat tulleet tutuiksi Kyläkamarissa. He ovat yhdessä surreet Anjan Martti-puolison menetystä.

Lohdutus oli lähellä

16.1.19

Oulunsalolainen ikäihminen Anja Hiltunen sai Kyläkamarista tukea, kun hän menetti Martti-puolisonsa.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Riitta Hirvonen .

Seuraava toteamus on jäänyt oulunsalolaisen Anja Hiltusen mieleen hyvin: ”Minutkin täällä hyväksytään.”

Lauseen sanoja on Hiltusen edesmennyt Martti-puoliso. Pariskunta oli vierailemassa Oulunsalon seurakunnan Kyläkamarissa ja paikan leppoinen ja hyväksyvä tunnelma teki vaikutuksen sairastelevaan Martti Hiltuseen.

Hän, kuten myös vaimo Anja, tunsivat, että Kyläkamarissa vallitsi ystävällinen ilmapiiri. Siellä jokainen sai olla sellainen kuin on.

– Martilla oli tapana ihastella sitä, että Kyläkamarissa tulijat otettiin vastaan ”tavallisina ihmisinä”, sanoo Anja Hiltunen mutta kertoo, että jo vuoden päivät hän käynyt kamarissa yksin, sillä kaksi vakavaa sairautta veivät lopulta Martin rajan toiselle puolelle.

Kyläkamarissa Anja oli myös silloin, kun uutinen rakkaan kumppanin kuolemasta tavoitti hänet. Lohduttajat ja lohdutus olivat onneksi lähellä.

Uudet oulunsalolaiset tutustuivat Kyläkamariin

Kyläkamari tuli 2000-luvun puolivälissä nopeasti tutuksi ja tärkeäksi Hiltusen pariskunnalle, kun he muuttivat Oulusta Oulunsaloon.

– Meillä ei ollut paikkakunnalla juurikaan tuttuja ennen kuin löysimme kamarin. Sieltä saimme ystäviä. Paikka osoittautui aivan mahtavaksi, Anja Hiltunen selvittää.

Vaikka puolison menetys on ollut raskasta ja Anjan oma liikkuminen sujuu rollaattorin avulla, Anja on jatkanut käymistä Kyläkamarissa. Ilman tutuiksi tulleiden ihmisten tukea en olisi selvinnyt Martin kuolemasta. Yhdessä oleminen on tärkeää, hän kuvailee.

Hiltunen on käynyt paikassa jo niin pitkään, että jos häntä ei siellä joku kerta näy, seuraavalla kerralla hän kuulee, että ”sinua on täällä kaivattu”.

– Kaipauksen tunne on molemminpuolinen: minäkin kaipaan Kyläkamariin, jos en sinne jostakin syystä pääse.

Kyläkamarin toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön. Siksi Anja Hiltunen menee sinne joskus itse tehtyjä leivonnaisia mukanaan.

Terveyspiste on olennainen osa Kyläkamaria

Kyläkamarin toiminta alkoi 2006. Silloin kamarilaiset kokoontuivat pitäjän pappilassa, mutta tällä hetkellä paikka on Kauppiaantie 5:ssä seurakunnan monitoimitila Pysäkillä.

Kyläkamarin pääidea ei ole ehkä niinkään järjestettävässä toiminnassa – jota sitäkin on – vaan yhdessäolossa. Näin toteaa Oulunsalon diakoniatyöntekijä Riitta Markus-Wikstedt.

Minäkin kaipaan Kyläkamariin, jos en sinne jostakin syystä pääse.

Anja Hiltunen

 

Kyläkamarilla toimii suosittu SPR:n Terveyspointti, jossa terveysalan vapaaehtoistoimijat ottavat vastaan. Terveyspointissa on mahdollista keskustella terveysasioista ja mittauttaa esimerkiksi verenpaineensa.

Terveysalan ammattilaisia voi jututtaa henkilökohtaisesti, kuten myös seurakunnan diakoniatyöntekijöitä, Markus-Wikstedt kertoilee.

Kerran kuukaudessa Kyläkamarissa on paikalla kanttori, jolloin raikaa yhteinen laulu.

Viime vuonna Kyläkamari tavoitti noin 1050 kävijää.

Yhdessä kutsutaan uusia ihmisiä mukaan

Markus-Wikstedtin mielestä reilusti yli tuhat käyntiä on hyvä määrä, mutta lisää väkeä mahtuu ja tarkoituksena onkin, että paikan jo löytäneet pyytelevät alkaneen vuoden aikana aktiivisesti uusia ihmisiä mukaan. Kutsua vie eteenpäin mielellään myös Anja Hiltunen.

– Me diakoniatyöntekijät emme tavoita millään kaikkia niitä, joille Kyläkamari voisi olla tervetullut ajanviete omassa arjessa. Mutta useamman ihmisen kautta meillä on parempi mahdollisuus tavoittaa uusia kävijöitä, Markus-Wikstedt sanoo toiveikkaasti.

Kyläkamari on auki maanantaisin kello 11–14.

 

Katriina Sipilän nimi korjattu klo 20.

 

Kerro omat kokemuksesi ja anna palautetta jutusta

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Oulunsalon seurakunta