Henkilökuva: MC Hegulin paluu

29.1.19

Heikki Mustakallio voitti häpeän ja tekee taas rap-musiikkia, jossa kuuluu myös Jumala-kaipuu


Teksti: Elsi Salovaara . Kuvat: Taneli Kastikainen, Elsi Salovaara .

Reilut seitsemän vuotta sitten Heikki Mustakallio päätti jäädä luovalle tauolle. Siihen saakka nuori mies oli tehnyt biisejä ja heittänyt muutaman keikan vuodessa räppäri MC Hegulina.

Taiteilijanimi oli syntynyt jo yhdeksännellä luokalla Järvenpäässä väsätessä esitystä seurakunnan nuorteniltaan. Siitä saakka MC Heguli nousi lavalle aina kun pyydettiin.

Musikaalisen perheen kuopus oli soittanut pienestä pitäen viulua, musiikkiluokalla tutuksi tulivat muutkin instrumentit. Kukaan ei opettanut räppäämistä, mutta se tuntui omimmalta tavalta ilmaista ajatuksia.

– Tuntui, että mulla on paljon sanottavaa, ja räpätessä ehtii sanoa enemmän kuin pop-kappaleessa, Mustakallio muistelee.

Rap oli myös musiikkia, jota saattoi tehdä omalla tavallaan, sillä sitä eivät sitoneet perinteet. Usko oli läsnä kaikissa kappaleissa.

Syy siihen, miksi Ouluun yliopisto-opintojen myötä muuttanut nuorukainen jätti myöhemmin oman musiikin tekemisen, oli häpeä.

– Alussa biisit olivat enemmän julistavia. Olin nuori ja kerroin, miten pitäisi elää.

Uskonasioista räppääminen löi leiman, jonka takia kaikki eivät häntä edes kuunnelleet.

Räppäri alkoi hävetä omaa kristillisyyttään.

 

Rap vaihtui muutamaksi vuodeksi poppiin

Vaikka räppääminen jäi, musiikki ja esiintymiset eivät kadonneet elämästä. Mustakallio teki pop-musiikkia Heikki Mikael -taiteilijanimellä Tommi Inkilän kanssa ja Tehdään ne lapset beibe -niminen biisi lähetettiin syksyllä 2014 jopa euroviisukarsintaankin.

Musiikki oli läsnä päivittäin myös opinnoissa ja myöhemmin musiikinopettajan työpäivissä. Niihin Mustakallio keskittyi, kunnes jotain tapahtui.

tää on MC Heguli, joka panee musaa nettiin

tää on häpeä, joka vastaan taistelee

tää on mietintää, onko se sielunvihollinen

(otos kappaleesta Herran nimeen)

Ehkä aika teki tehtävänsä. Ehkä luomisvoima oli patoutunut ja pyrki väkisin pintaan. Niin tai näin, omaa musiikkia alkoi taas syntyä. Viime kesänä MC Heguli julkaisi kappaleen Paluu. Siinä häpeä on voitettu.

Aikuistunut MC Heguli ei enää keskity kertomaan nuoruuden innolla muille, kuinka elää.

– Kerron omista kokemuksistani, havainnoistani ja etsinnästä. okainen tekee lopulta uskonnolliset päätöksensä itse – ainakin Suomessa sen pitäisi olla mahdollista, Mustakallio luonnehtii.

Aivot narikkaan, niinhän moni luulee

mut se on ennen kaikkee sitä että oman äänen kuulee

usein mietin, mikä on Jumalan ääni

mut mä en pysty muuta ku kattoo omaan sisimpääni

miks lähestyisin uskoa tieteelliselt tasolta

selitysten runsauteen hukkuu vaik John Travolta

kun fokus on ennen kaikkee oman unelman toteuttamises

ei kiinnosta niin paljon tutkii toisten ihmisten askeleit

mä uskon johdatukseen kovimman kautta

usein kun on helvetin vaikeaa niin silloin Herra auttaa

(Paluu)

Paluu-kappaleen kertosäkeessä MC Heguli räppää ”palanneensa Jumalan lasten helppouteen”. Kappaleen julkaisemisen jälkeen iskivät kriisi ja pohdinnat: isketäänkö hänen leima?

Kesä meni räpin suhteen epäröidessä. Elokuussa kummitädin 60-vuotispäiville sovittu esiintyminenkin meinasi jäädä väliin.

– Sitten eräs sukulainen sanoi, että olisi mukava päästä kuulemaan MC Hegulia. Räppäsin sitten kolme biisiä, sukulaiset tykkäsivät ja siitä asti olen mennyt rohkeasti eteenpäin. Suvun ja perheen hyväksyntä on tärkeää.

Ilosanoman sijaan tässä on enemmän sanomaa ahdistuksesta.

Heikki Mustakallio

 

Mikään julistaja MC Heguli ei ole, vaan usko ja Jumala vilkkuvat sanoituksissa yhtenä osana kolmekymppisen miehen sielunelämää.

– En halua luokitella musiikkiani mihinkään gospel-lokeroon, se ei anna oikeaa kuvaa tästä. Ilosanoman sijaan tässä on enemmän sanomaa ahdistuksesta, hän nauraa.

– Teen biisejä siitä mistä tykkään ja mitä mietin.

Kaikissa kappaleissa ei käsitellä uskonasioita.

Yksi esimerkki tästä on Urologin pallilla -biisi. Siinä paitsi kannustetaan kaikkia lääkärin pakeille huolen iskiessä, sivutaan myös politiikkaa, feminismiä ja miesten asemaa.

Viime elokuussa Oulun Taiteiden yössä Mustakallio esitti biisin ulkona nurmikolla aivan kaupungin keskustassa. MC Hegulin nimellä googlettaessa esitys tulee vastaan ensimmäisten linkkien joukossa.

– Kappale on miehenä olemisen puolustus, Mustakallio kuvailee.

Uusi alku näkyy tuoreissa sanoituksissa

Kaikki biiseissä mainitut asiat eivät ole tapahtuneet artistille itselleen. Kuten taiteilijat aina, oman pään lisäksi hän ottaa sanoituksiin aineksia ympäröivästä maailmasta, ystävien ja tuttavien elämästä.

Vuoden lopussa Mustakallio vetäytyi mökille ja päästi sisällä velloneet tunteet ilmoille. Sen tuloksena syntyivät muun muassa kappaleet Herran nimeen ja 2.0.

– Herran nimeen on kunnon mielentyhjennysbiisi. Siihen on tykitetty paljon kaikenlaista. Eri ihmisille se avautuu varmasti eri tavoin. Ystäväni Veli-Jussi Vaismaan kanssa hiottiin sanoitusta ja hän kuvasi sitä impressionistiseksi runoksi.

2.0 kertoo menneestä, mutta myös uudesta alusta.

Kiitollisuus elämän voimavara

jos kelaan pelkkää negaa, olo varmasti on paha

mut mun elämässä on ollu niin paljon paskaa

kaikki muut ei sitä nää, mut – anna mun jatkaa

en oo kotoa saanu mitä ihminen tarvii

se on jättäny muhun märkivii arpii

en jaksa enää omin voimin elämääni muuttaa

Herra jos on tarvis niin käännä sinä sen suuntaa

(2.0)

Nykyisin MC Heguli ei nouse lavalle yksin. Musiikkikasvatuksen opintojen aikana hän ystävystyi Jaakko Mattilan kanssa.

– Jaakko on taitava kitaristi ja ihmisenä rauhallinen kuin viilipytty. Sen takia me ollaan hyvä tiimi, Mustakallio toteaa.

Seuraavalla keikalla KappeLivessä on mukana myös Seppo Törmäkangas. Häneen Mustakallio tutustui toimiessaan musiikinopettajana Pulkkilassa. Eläkkeellä olevaa entistä rehtoria kuullaan lausujana yhdessä kappaleessa.

Toiveissa on saada julkaistua oma levy. Yhteistyöstä on puhuttu Save-yhtyeessä musisoivan Mikko Keskisen kanssa. Hän tuotti myös Paluu-kappaleen.

– Kasassa on materiaalia levyllisen verran. Osa on kuitenkin kymmenen vuoden takaa, ja avoinna on, käytetäänkö niitä ollenkaan. Aika on ehkä ajanut niistä ohi, artisti pohtii.

Nyt on uuden aika.

Kaiva, kaiva, kaiva niin sä löydät oman itsesi

lyö päätä seinään niin voit ottaa hetken päästä iisisti

täst päivästä lähtien oon oman elämäni räppäri

ja tiedän, että moneen uppoo samal nämä läppäni

(Paluu)

MC Heguli esiintyy KappeLivessä lauantaina 2.2. kello 19 Pyhän Luukkaan kappelissa (Yliopistokatu 7, Oulu). Ilmainen sisäänpääsy. Katso videoklippi kappaleen Herran nimeen ensiesityksestä.

Lähetä terveisiä tai anna palautetta jutusta

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä Tuiran seurakunta