Meidän yhteinen juttu

29.1.19

Tuiran seurakunnan isovanhempien ja lastenlasten kerhossa voi leikkiä ja askarrella. Kuuden lapsenlapsen isovanhemmat Airi ja Juhani Ahonen tutustuivat kerhoon Elean ja Leamin kanssa.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Marita Ahlgren .

Neljävuotias Elea Suhonen on keskittynyt piirtämään yksityiskohtaista kuvaa paperin yläkulmaan. Pian kaksi vuotta täyttävä pikkuveli Leam istuu vieressä mummon sylissä ja yrittää leikata paperia.
Sisarukset ovat tulleet isovanhempiensa Airi ja Juhani Ahosen kanssa ensimmäistä kertaa Tuiran kirkon Maininki-salissa pidettävään isovanhempien ja lastenlasten kerhoon.

Kerho vaikuttaa Ahosista juuri heille sopivalta.
– Meillä on kuusi alle 5-vuotiasta lastenlasta ja vietämme paljon aikaa heidän kanssaan. Tämä kerho voisi olla kivaa vaihtelua sekä meille isovanhemmille että lapsille, sanoo Airi Ahonen.

– Samalla tämä nuorempikin oppisi kulkemaan erilaisissa paikoissa ja ymmärtäisi, että kaikki isot rakennukset eivät ole vaikkapa sairaaloita, vaan näissä voi olla myös mukavaa. Tähän asti on mennyt hyvin, hymyilee Leamia hellästi katsova Ahonen toiveikkaana.

Yhteiset hetket ovat tärkeitä

Elokuussa käynnistyneen kerhon tarkoitus on tarjota yhteinen ajanviettopaikka isovanhemmille ja lastenlapsille. Lelut ovat vapaasti käytettävissä, pöydän ääressä on mahdollisuus askarteluun ja keittiössä on tarjolla juomaa ja pikkupurtavaa. Lopuksi hiljennytään lyhyeen hartauteen.

Joka toinen maanantai kokoontuvaa kerhoa vetävät lastenohjaajat Pirjo Kangas ja Marja-Liisa Toropainen. He ovat huomanneet, että yhteiset hetket ovat osallistujille tärkeitä.

– He kokevat tämän olevan ”meidän yhteinen kerho”. Lapset toteavat ylpeinä tulleensa mummun tai papan kanssa ja isovanhemmat ovat sydämellä mukana lasten leikeissä. Näkee, että kiintymys on molemminpuolista, sanoo Pirjo Kangas.

Tukea kotiin jäävälle vanhemmalle

Airi ja Juhani Ahonen kertovat ottavansa lapsenlapsiaan mielellään päiväkylään mummolaan. Eläkkeelle jäätyään heillä on aikaa touhuta lastenlasten kanssa. Lastenlasten kokoontuminen saman katon alle on mahdollisuus myös serkusten välisen yhteyden ylläpitämiseen.

– Samalla voimme auttaa vauvan kanssa kotiin jäävää äitiä. Leamin ja Elean äiti saa tälläkin hetkellä omaa aikaa vauvan kanssa, Airi Suhonen lisää.

Osallistujia kerhossa oli sen alkaessa kymmenkunta, nyt määrä on laskenut. Mukaan siis mahtuu.
– Tämä on hyvä tilaisuus myös toisiin isovanhempiin ja lapsiin tutustumiseen, Pirjo Kangas vinkkaa.

Anna palautetta jutusta

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Tuiran seurakunta