Mennään bussilla

15.1.19

Heinäpään seurakuntasali sulki ovensa vuoden vaihteessa. Seurakuntalaisille tarjotaan nyt kuljetus keskustaan kerhoon ja kirkkoon.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Marita Ahlgren .

Hyytävä viima pureutuu toppavaatteiden alle, kun Laila Verkkoperä, Annikki Nokela, Seija Takalo ja Vilho Alasaari seisovat Heinätorin seurakuntakodin pihalla. Nelikko odottaa kyytiä Keskustan seurakuntatalolle, jossa odottaa pian käynnistyvä kaikenikäisten kerho.

Maksuton bussikyyti on Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kädenojennus heille, joiden eläkeläiskerho Heinäpään seurakuntakodilla päättyi, kun kiinteistö poistettiin käytöstä vuoden vaihteessa.
Vuosikausia Heinätorin tapahtumissa käynyttä Annikki Nokelaa ovien sulkeutuminen harmittaa, sillä Isokadulla sijaitsevasta kodista oli helppo tulla Heinätorille. Laila Verkkoperä sanoo tuntonsa suorin sanoin.

– Nyt pitää paleltua täällä kyytiä odottamassa, ennen pääsi suoraan sisälle lämpimään. Sitäkin mietin, että muuttuuko kerhon luonne, kun tämä ei enää olekaan eläkeläiskerho.
Pihalla seisoskelevien tunnelma synkistyy, kun bussia ei kuulu ja he päättävät suunnata kotiensa lämpöön. Käy ilmi, että kyyti myöhästyi inhimillisen erehdyksen seurauksena.

 

Tarkoituksena on helpottaa muutosta

Huono-onnisesta aloituksesta huolimatta Tuomiokirkkoseurakunta järjestää viikoittain kaksi kuljetusta Heinäpään seurakuntakodilta keskustaan. Torstaisin seurakuntalaisia käytetään kerhossa ja sunnuntaisin tuomiokirkon jumalanpalveluksessa.

Samalla tavoin toimitilojen sulkeutumiseen on vastattu jo aikaisemmin muissa Oulun seurakunnissa. Kun Tuiran seurakunnan alueella sijaitseva Rajakylän seurakuntakoti suljettiin pari vuotta sitten, seurakuntalaisille järjestettiin sunnuntainen kirkkokyyti Palokan seurakuntakodille. Karjasillalla Kaukovainion kappelissa kokoontuneille tarjottiin mahdollisuus kulkea messubussilla Karjasillan kirkkoon.

Seitsemän kaupunginosaa kiertänyt messubussi jäi parin vuoden käytön jälkeen historiaan, kun alkuaikojen 20–30 messuun menijän määrä kutistui kouralliseksi kulkijoita.

– Järjestely oli alun perinkin tarkoitettu määräaikaiseksi helpottamaan siirtymävaihetta, toteaa Karjasillan seurakunnan kappalainen Kimmo Kieksi.

Myös tuomiokirkkoseurakunnan järjestämien kyytien tarkoitus on madaltaa kynnystä uuteen kirkkotilaan tutustumiseen. Tuomiorovasti Satu Saarisen mukaan pikkubussi Heinätorilta keskustaan kulkee ainakin kevään ajan. Sen jälkeen katsotaan, onko palvelulle vielä kysyntää.

Rajakylästä tilataksi nappaa kulkijat kyytiinsä kahden vuoden jälkeenkin. Tuiran seurakunnan kirkkoherra Niilo Pesonen kertoo, että kulkijoita on riittänyt.

– Matka Rajakylän seurakuntakodilta Palokkaan ei ole pitkä, mutta toisaalta eteläpuolella asuvilla on kävelymatkaa jo lähtöpaikkaankin. Matka on pitkä heille, joilla on haasteita liikkumisessa.

Osa säästöistä käytetään kyyteihin

Jokainen seurakunta vastaa kirkkokyydeistä aiheutuneista kustannuksista itse. Kyyteihin on mahdollista saada avustusta Oulun seurakuntayhtymältä.

Taustalla on yhtymän talouden turvaamisohjelma, jonka tavoitteena on vähentää tiloja 30 prosentilla vuoteen 2022 mennessä. Jos seurakunta luopuu jostakin tilastaan ennen määräaikaa, yhtymä ohjaa osan tästä aiheutuneista säästöistä seurakunnalle.

– Useat seurakunnat ovat suunnanneet säästöistä tulleen summan kirkkokyyteihin, kertoo yhtymän kiinteistöjohtaja Jaana Valjus.

 

Anna palautetta

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Oulun tuomiokirkkoseurakunta