Suoraan kysyttynä: Miksi rippikoulussa on yhä ulkoläksyjä?

29.1.19

Kun ulkoläksyjen pänttääminen on vähentynyt muualla koulumaailmassa, miksi sillä on yhä merkitystä rippikoulussa?


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Marita Ahlgren .

Rippikoulussa opetellaan ulkoa Isä meidän -rukous, Herran siunaus, kaste- ja lähetyskäsky, kymmenen käskyä, pienoisevankeliumi ja uskontunnustus. Nämä ulkoläksyt sisältyvät myös uuteen, vuonna 2017 voimaan astuneeseen rippikoulusuunnitelmaan.

Kun ulkoläksyjen pänttääminen on vähentynyt muualla koulumaailmassa, miksi sillä on yhä merkitystä rippikoulussa, Tuiran seurakunnan kappalainen ja rippikoulutyön työalavastaava Anna-Leena Häkkinen?

– Uutta rippikoulusuunnitelmaa laadittaessa pohdittiin, ovatko ulkoläksyt tärkeitä ja todettiin, että ovat. On hyvää perintöä osata ulkoa uskontunnustus ja joitakin keskeisiä rukouksia.

– Rippikoulun tehtävä on varustaa nuorta elämään kristittynä ja liittymään seurakunnan jumalanpalveluselämään. Ulkoa osaamisella on merkitystä osallisuuden kannalta. Kun nämä osaa ulkoa, on helpompi tuntea kuuluvansa osaksi seurakuntaa. Osa ulkoläksyistä tulee vastaan esimerkiksi ristiäisissä ja hautajaisissa.

– Toisaalta nämä tekstit ovat tärkeitä hengellisyyden kannalta, ne voivat kantaa läpi elämän ja olla tukena surun ja ahdistuksen hetkinä. Ja onhan näissä kuudessa ulkoläksyssä kiteytettynä evankelisluterilaisen opin pääasiat.

Kuinka nämä opetellaan ja miten niiden osaaminen testataan?

Rippikoululaisille jaetaan rippikoulun alussa lompakkoon sopiva, tekstit sisältävä ulkoläksykortti. Näitä asioita käsitellään myös opetuksessa. Rippikoulussa ulkoläksyt suoritetaan useimmiten isoselle. Rippikouluissa, joissa minä olen mukana, uskontunnustus suoritetaan seurakunnan työntekijälle ja muut isoselle. Ajattelen, että uskontunnustus on yksi vaikeimmista muistettavista. Työntekijä osaa kannustaa sen opettelemisessa. Samalla voimme kerrata kristinopin vaikeita asioita yhdessä.

Pääseekö rippikoulusta läpi, jos ei opikaan ulkoa?

Pääsee. Esimerkiksi kymmentä käskyä ei tarvitse osata järjestyksessä eikä sanatarkasti, kunhan ajatus löytyy. Jos kirjoittaminen tuntuu puhumista helpommalta, osaamisensa voi osoittaa myös kirjallisesti. Kenenkään ripille pääsy ei jää näistä kiinni.

 

Anna palautetta

 

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Seurakunnat