Yhteisvastuu: Nuorten koulutus on yritysten voimavara

30.1.19

Yhteisvastuun haastekampanja: Pörhön Autoliike haastaa mukaan kaikki pohjoisen Suomen yritykset alasta riippumatta. Koulu kaikille -kampanjan ensimmäisiä lahjoittajia ovat myös ODL ja Oulun ensi- ja turvakoti.


Teksti: Elsi Salovaara . Kuvat: Sanna Krook .

Oulun seudulla jokavuotisessa Yhteisvastuukeräyksessä on laitettu uusi vaihde päälle. Tulevana viikonloppuna starttaavaan keräykseen on otettu mukaan erityinen yrityksille, yhdistyksille ja yhteisöille suunnattu haastekampanja. Koulu kaikille -haastekampanja on käynnissä 3.2.–31.3.2019.

Karjasillan seurakunnan yhteisvastuutoimikunnan ideoiman haastekampanjan edistymistä voi seurata Rauhan Tervehdyksessä Oulun seurakuntien sivuilla sekä Facebookissa Yhteisvastuu Oulu -sivulla.

– Nykyisin vastuullisuus on yrityksille erityisen tärkeää. Haluamme tarjota yrityksille ja yhteisöille mahdollisuuden kantaa yhteiskuntavastuutaan ja osoittaa eettiset arvonsa, tiivistää ideaa kehitellyt Karjasillan seurakunnan keräyspäällikkö Jorma Viitala.

Hän toivoo, että haasteeseen tarttuisivat niin isot kuin pienet toimijat. Haasteen liikkeelle panijoiksi saatiin Pörhön Autoliike, Oulun Diakonissalaitos ja Oulun ensi- ja turvakoti.

Keräyksen kohde on yrityksille tärkeä

Pörhön Autoliikkeen kaupallinen johtaja Timo Hannuksela kertoo, että vaikka tukipyyntöjä tulee yritykselle paljon, Yhteisvastuukeräykseen he päättivät osallistua heti. Keräyksellä on selkeä ja tarpeellinen kohde.

– Olemme pohjoissuomalainen perheyritys, jolla on toimintavuosia takana yli 60. Vuosien varrella olemme tukeneet paljon eri tahoja ja alueen oppilaitoksia, Hannuksela kertoo.

Mukaan Yhteisvastuukeräykseen he haastavat kaikki yritykset Pörhön Autoliikkeen pohjoisella toiminta-alueella alasta riippumatta.

– Minimisumma voisi olla 100 euroa, tämä on varmasti tarpeeksi matala kynnys osallistumiseen yrityksien koosta riippumatta.

Osallistumisintoa hän uskoo löytyvän, sillä nuorten koulutus ja osaavien ammattilaisten löytyminen ovat yrityksille elintärkeitä asioita.

Pörhön Autoliikkeen kaupallinen johtaja Timo Hannuksela.

Autojen parissa riittää tekeville töitä

Timo Hannuksela kertoo, että mekaanikoille on kysyntää. Hänen mukaansa jokaiselle vastavalmistuneelle, joka tulee ajoissa töihin ja tekee työnsä kunnolla, löytyy töitä.

– Oulussa meillä on ihannetilanne, sillä täällä on alan koulutusta ja työvoimaa tarjolla. Usein taloon työllistytään suoraan harjoittelun jälkeen.

Konsernin jälkimarkkinointipäällikkö Pekka Mustonen jatkaa, että kaikkialla tilanne työvoiman suhteen ei ole yhtä hyvä. Pienemmille ja syrjäisemmille paikkakunnille osaajia on hankalampi löytää.

Yksi Pörhön nuorimmista mekaanikoista on Audin merkkihuollossa työskentelevä Patrik Laine. Hän valmistui aikanaan Oulun seudun ammattioppilaitoksen (Osao) Muhoksen yksiköstä.

– Sain töitä heti valmistuttuani. Olin ensin töissä muualla ja tulin vajaa vuosi sitten tänne.

Autot ovat kiinnostaneet Lainetta pienestä pitäen. Jollain tavalla autojen parissa hän voi kuvitella tekevänsä töitä eläkeikään saakka.

Laineen mukaan työssä on hyvää se, että joka päivä on erilainen. Tekniikka menee eteenpäin harppauksin, joten työntekijöille on tarjolla jatkuvasti koulutusta.

– Nythän eletään valtavaa murroskautta, suurinta sitten autojen keksimisen jälkeen, Pekka Mustonen toteaa.

Opiskelumateriaalien kalleus voi pysäyttää opiskelun

Yhteisvastuukeräyksen tuotoilla halutaan tukea kaikkien nuorten opiskelumahdollisuuksia. Useissa oppilaitoksissa niin itse kustannettavien oppikirjojen kuin välineiden kokonaissummat voivat nousta esteeksi opinnoille.

Ammatillisella puolella esimerkiksi kampaajalinjojen opiskelijat hankkivat itselleen ammattilaisvälineet omalla rahalla. Tulevat kokit maksavat myös itse arvokkaat veitsisettinsä.

– Asentajapuolella meidän piti ostaa itse vain turvakengät, kaikki muu tuli koulun tai harjoittelupaikan puolesta, Patrik Laine kertoo.

Yhteisvastuukeräys on käynnissä koko kevään. Varoja nuorten koulutukseen kerätään niin kotimaahan kuin ulkomaille. Lisätietoa osoitteesta: www.yhteisvastuu.fi.

ODL ja Oulun ensi- ja turvakoti  myös viestinviejinä

Pörhön Autoliikkeen lisäksi yrityksille ja yhteisöille suunnatun haastekampanjan liikkeelle laittajina toimivat Oulun Diakonissalaitoksen säätiö (ODL) sekä Oulun ensi- ja turvakoti.

OLD lähtee mukaan Yhteisvastuukeräykseen lahjoittamalla kampanjaan 200 euroa. Yhteisötoiminnan päällikkö Tanja Tanhua toteaa vähävaraisten lasten ja nuorten auttamisen olevan osa ODL:n diakonista toimintaa.

–  Olemme huomanneet, että avun tarvetta on yhä enenevässä määrin. Haluamme olla mukana tukemassa lasten ja nuorten koulutusta ja tätä kautta ennaltaehkäistä syrjäytymistä.

Oulun ensi- ja turvakodin johtaja Timo Peltovuori kokee myös kohteen tärkeänä. Ainakin hetkittäinen taloudellinen huono-osaisuus tulee vastaan asiakkaiden elämässä.

– Palvelujamme käyttävät ihmiset ovat kohdanneet isoja elämänmuutoksia, jotka näkyvät myös kukkarossa. Perheen nuorten tukemisessa voivat silloin kympitkin olla vähissä.

Peltovuoren mukaan ensi- ja turvakodin palveluja käyttävillä nuorilla isillä ja äideillä voi itselläänkin olla se ensimmäinen tutkinto vielä tekemättä.

Oulun ensi- ja turvakoti lahjoittaa myös 200 euroa ja haastaa keräykseen mukaan sopivaksi katsomallaan summalla muut pohjoisen Suomen ensi- ja turvakodit, joita on Raahessa, Kokkolassa, Vaasassa ja Rovaniemellä.

Näin voit osallistua ja haastaa muitakin mukaan:

1) Lahjoita valitsemasi summa Yhteisvastuukeräyksen tilille: FI37 5741 3620 1237 26

2) laita viestiksi: Koulu kaikille

3) laita saajan nimeksi: Yhteisvastuukeräys/Oulun seurakuntayhtymä

-> Saat osallistumisesi näkyviin Rauhan Tervehdyksen kampanjasivulle ilmoittamalla siitä Oulun seurakuntien sivulla: www.oulunseurakunnat.fi/yhteisvastuu. Samalla voit haastaa keräykseen mukaan esimerkiksi yhteisösi kumppanin, sidosryhmän tai kilpailijan.

-> Ilmoittamasi tiedot julkaistaan Rauhan Tervehdyksessä, Oulun ev.lut. seurakuntien verkkosivuilla, Yhteisvastuu Oulu -tapahtumassa Facebookissa sekä mahdollisesti myös muissa tiedotusvälineissä. Yhteystietoja ei julkaista.

Mitä mieltä olet kampanjasta ja jutusta? Anna palautetta täällä.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Seurakunnat