Yhteisvastuu: ”Nyt haluan nähdä vaivaa asioiden eteen”

30.1.19

Perttu Martikainen ja Milla Kilpeläinen löysivät uuden suunnan elämälleen nuorten työpajalta. Oululaisnuoret ovat tuoreen tutkimuksen mukaan tyytyväisiä työpajatoiminnan antiin.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Marita Ahlgren .

Vielä muutama kuukausi sitten oululainen Perttu Martikainen ei tiennyt, mitä elämällään tekisi. Opiskelut olivat keskeytyneet eikä hän osannut kiinnittyä oikein mihinkään.

Milla Kilpeläinen puolestaan vietti päivät kotonaan. Kokkikoulu oli jäänyt kesken ja suunta oli kadoksissa.

– Olin täysin kyllästynyt omaan elämäntilanteeseeni, hän tunnustaa.

Molemmat tulivat Haukiputaalla toimivalle nuorten työpajalle syyskuussa. Tuunipajan tarjoama säännöllinen päivärytmi, mahdollisuus käsillä tekemiseen ja pajalta saatu tuki ovat muuttaneet suhtautumista elämään.

– Asenteeni asioiden hoitamiseen on nyt erilainen. Olen löytänyt uusia mielenkiinnon kohteita, kuten liikunnan ja hoksannut, että tykkään viettää aikaa ihmisten parissa, kuvailee Milla Kilpeläinen.

Myös Perttu Martikainen kokee tuntevansa itsensä nyt paremmin.

– Olen oppinut vahvistamaan omaa ajatteluani ja miettimään, mitä itse haluan. Jätin aikaisemmin asioita tekemättä viitseliäisyyden puutteessa, mutta nyt olen valmis näkemään myös vaivaa niiden eteen.

 

Täsmätukea jokaisen tarpeisiin

Tuoreet tutkimustulokset neljältä Oulussa toimivalta nuorten työpajalta kertovat nuorten olevan pajajaksoonsa tyytyväisiä. Nettikyselyyn osallistuneet 17–25 –vuotiaat nuoret antoivat työpajatoiminnalle asteikolla 1–5 kokonaisarvosanan 4,7.

Eniten nuoret kokivat saaneensa tukea opiskelu- ja työelämävalmiuksissa: yhteensä 37 vastaajasta 92 % on saanut melko tai erittäin hyvin tukea. Tulevaisuudensuunnitelmiin laajemmin tukea on saanut melko tai erittäin paljon 84 % vastaajista.

Nuoren työpajalla viettämä aika vaihtelee muutamasta kuukaudesta vuoteen. Tuunipajan yksilövalmentaja Tiina Sorakangas korostaa, kuinka tärkeää on huomioida nuoren elämäntilanne kokonaisuutena.

– Katsomme rauhassa, mitkä osa-alueita on tarpeen saada kuntoon. Joku tarvitsee apua painuksissa olevaan mielialaan, toinen kadoksissa olevaan vuorokausirytmiin, kolmas hyötyy ensisijaisesti työkokeilusta.

– Tarvittaessa ohjaamme terveydenhuollon piiriin ja autamme viranomaisten, kuten vaikkapa Kelan, kanssa asioinnissa.

 

Tulevaisuus tuntuu valoisalta

Milla Kilpeläinen ja Perttu Martikainen suhtautuvat tulevaisuuteensa toiveikkaasti. Kilpeläinen aikoo käydä opintonsa loppuun ja suunnata sen jälkeen jonkun muun alan koulutukseen.

– Haluan tehdä jotain sellaista, mistä tykkään, vaikka en vielä tiedäkään, mitä se olisi.

Martikainen harkitsee koodarin uraa. Hän sanoo aikaisemmin tavoitelleensa unelmaduunia, mutta ajattelevansa asioita nyt enemmän työllistymisen ja talouden kannalta.

– Joka tapauksessa tavoitteenani on mennä kouluun.

Anna palautetta

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Seurakunnat