Oulun piispat ekumeenisella rukousviikolla: Kirkon tehtävä on olla kärsivien ihmisten rinnalla

25.1.19

Vuorovaikutusta lisäämällä voidaan torjua vastakkainasettelua, toteavat metropoliitta Elia ja piispa Jukka Keskitalo.


Kahden kansankirkon Oulussa toimivat piispat kohtasivat kristittyjen ykseyden rukousviikon hengessä torstaina 24.1. Oulun piispantalossa. Luterilainen piispa Jukka Keskitalo ja ortodoksinen piispa metropoliitta Elia keskustelivat tapaamisessaan myös Oulussa tapahtuneista seksuaalirikoksista.

– Tuomitsemme jyrkästi nämä lapsiin ja nuoriin kohdistuneet rikokset ja ilmaisemme myötätuntomme uhreja ja heidän perheitään kohtaan, piispat toteavat yhdessä.

Piispojen mukaan kirkon tehtävänä on iloita ilon hetkellä ja surra surun hetkellä ihmisten kanssa. Tässä tilanteessa piispat haluavat olla kärsivien ihmisten puolella, kulkea yhdessä heidän rinnallaan. Samalla piispat ilmaisevat syvän huolensa ilmapiirin kiristymisestä Oulussa ja maassa laajemminkin.

–On äärimmäisen huolestuttavaa, että rikoksiin täysin syyttömät ulkomaalaistaustaiset ihmiset ovat saaneet osakseen vihamielisiä reaktioita kaduilla ja sosiaalisessa mediassa, piispat toteavat.

Piispojen mukaan eri taustoista ja uskonnoista tulevien ihmisten on tärkeätä kohdata ja tutustua toisiinsa. Vuorovaikutusta lisäämällä voidaan torjua vastakkainasettelua.

Piispojen mukaan on poliitikkojen tehtävä miettiä maahanmuuttolinjauksia sekä kotouttamisen tehostamista.

–Mikäli maamme turvapaikkalinjauksia muutetaan, on tärkeä varmistua, että muutokset ovat sopusoinnussa kansainvälisten ihmisoikeussopimusten ja maamme sitoumusten kanssa, piispat toteavat.

Tänä vuonna ekumeenisen rukousviikon rukousaiheet on laatinut indonesialaisten kristittyjen ryhmä. Maailman suurimman muslimiväestön maassa Indonesiassa kristittyjen asema on ollut ajoittain vaikea.

–Haluamme rukoilla Indonesian ja muiden sellaisten maiden kristittyjen vähemmistöjen puolesta, jotka joutuvat kohtaamaan uskonsa tähden vainoa tai epäoikeudenmukaisuutta, sanovat piispat.

Piispojen mukaan on tärkeää, että Suomessa ollaan tietoisia näistä tapahtumista ja siten ollaan osa maailmanlaajaa kristittyjen verkostoa.

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko