Pääkirjoitus: Hei, me puhutaan Jeesuksesta!

22.1.19

2000 vuotta sitten eläneen suuren opettajan ja Jumalan pojan mysteeri on kaikkein suurin draama koko maailmanhistoriassamme, toteaa Mikko Salmi.


Teksti: Mikko Salmi .

Kuvittele, että olet valtavilla kutsuilla, jossa puheensorina ja ihmisvilinä täyttävät koko tilan. Keskustelukumppanin puheestakin on vaikea saada selvää. Tästä huolimatta, kun kuulet oman nimesi hälinän keskellä, valpastut ja katsot puhujan suuntaan. Tätä ilmiötä nimitetään psykologiassa coctail-party-ilmiöksi.

On totta, että erotamme oman nimemme suurenkin hälinän keskellä. Kummallista kyllä me kiinnitämme huomiota myös toiseen nimeen. Nimittäin, kun erotamme puheensorinan keskeltä nimen Jeesus, silloinkin monet havahtuvat. Väitän, että coctail-party-ilmiö koskee – kummallista kyllä – omaa nimeä ja Jeesusta.

Miksi on näin? Oma nimemme on tietenkin olennainen, koska haluamme tietää, mitä meistä ajatellaan. Vaikka moni väittää, ettei muiden mielipide vaikuta heidän olemiseensa ja tekemiseensä, aika harva kykenee tällaiseen vapauteen. Toki siihen on hyvä pyrkiä.

Väitän, että Jeesus haastaa jokaisen.

Mikko Salmi

Jeesus-nimeen havahdumme taas siksi, että edelleen lähes jokaisella on henkilökohtainen suhde Jeesukseen. Olkoon se läheinen ja lämmin tai katkera ja vihamielinen. Harva suhtautuu Jeesukseen välinpitämättömästi, vaikka näin väittäisikin.

Väitän, että Jeesus haastaa jokaisen. Tuon 2000 vuotta sitten eläneen suuren opettajan ja Jumalan pojan mysteeri on kaikkein suurin draama koko maailmanhistoriassamme. Juuri sen vuoksi Jeesuksesta olisi puhuttava paljon enemmän kuin nykyisin.

Myös seurakunta voisi ottaa Jeesuksen enemmän tosissaan. Helposti kauppaamme ihmisille kiiltokuvajeesusta, joka pitää lammasta sylissään. Missä on se anarkisti-Jeesus, joka kiroaa viinipuun? Missä on se sosialisti-Jeesus, joka kehottaa rikasta miestä luopumaan kaikesta omaisuudestaan?

Otetaan Jeesus uudelleen seurakunnan toiminnan ja viestinnän ytimeen. Opetellaan puhumaan Jeesuksesta uudella ja raikkaalla tavalla. Annetaan ihmisten ja seurakunnan työntekijöiden puhua Jeesuksesta ilman vääräoppisuuden pelkoa. Jookos?

Kirjoittaja on Oulun seurakuntien yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja

Kolahtiko pääkirjoitus sinuun? Anna palautetta täällä

 

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä Seurakunnat