Kuva: Iikka Svensk
Iikka Svensk lahjoittaa etualalla näkyvän postimerkkileikkeiden kokoelmansa Suomen Lähetysseuralle.

Postimerkkileikkeet myyntiin lähetystyön hyväksi

16.1.19

Kun vuosikymmenten varrella kerätyt postimerkkileikkeet jäivät nurkkiin pyörimään, oululainen Iikka Svensk päätti lahjoittaa ne hyvään tarkoitukseen.


Teksti: Elsi Salovaara . Kuvat: Elsi Salovaara .

Keskellä pöytää on kukkurallinen kasa korteista ja kirjeistä irrotettuja postimerkkileikkeitä. Niissä näkyy paljon Suomen leijonaa eri väreissä, mutta mukana on myös maisemia ja merkkimiesten ja -naisten kuvia.

Kasa on oululaisen Iikka Svenskin vuosikymmenten keräilyharrastuksen tulos. Nyt leikkeet ovat lähdössä maailmalle.

Svensk on vaimonsa Eevan kanssa tehnyt vuosikymmenet vapaaehtoistyötä Oulujoen seurakunnassa. Siksi hän haluaa edistää hyvän tekemistä lahjoittamalla leikkeet Suomen Lähetysseuralle, joka huutokauppaa postimerkkejä, kortteja ja vanhoja rahoja. Tuotot ohjataan Suomen Lähetysseuran ulkomaisen työn hyväksi.

Svensk innostui aikanaan keräilystä seurattuaan ystäväpariskunnan miehen harrastusta.

– Olen kerännyt merkkejä tulleesta postista ja ostanut niitä. Ajattelin, että eläkkeellä ollessani alan liimailla näitä kansioihin, mutta eihän siinä niin käynyt, Svensk naurahtaa.

Hän on kerännyt myös ensipäiväkuoria paitsi manner-Suomesta myös Ahvenanmaalta. Ne ovat kuoria, joihin merkki on liimattu niiden ilmestymispäivänä. Nämä Svensk aikoo pitää vielä itsellään, vaikka onkin lopettanut uusien ensipäiväkuorien tilaamisen.

Kiinnostus aiheeseen ei ole kadonnut minnekään, ja kaupunginkirjaston lukusalissa käydessään Svensk vilkaisee usein myös alan lehtiä. Keräilijä seuraa tarkasti myös kotitalouksiin mainospostin mukana jaettavaa Postinen-lehdykkää, jossa esitellään uudet merkit.

– Siinä on myös äänestys vuoden suosikkimerkkistä, hän vinkkaa.

 

Lähetä terveisiä tai anna palautetta jutusta!

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Oulujoen seurakunta