Kolumni: Some vs. saarnatuoli

23.1.19

Kun kirkko laskeutuu saarnatuolista ja ottaa älypuhelimen käteen, sen on opittava aivan toinen puhetapa, toteaa Iida Glumoff.


Teksti: Iida Glumoff . Kuvat: Sanna Krook .

Kirkko kutsuu itseään totuusyhteisöksi – siis joukoksi ihmisiä, jota yhdistää usko tiettyjen väitteiden totuudellisuuteen. Sellaiset asiat kuin Jumalan olemassaolo ja ylösnousemus, joita joku voi pitää mielipidekysymyksinä, eivät kirkossa ole sitä vaan faktaa.

Siksi kirkon äänellä puhuttaessa muutkin mielipiteet alkavat usein kuulostaa faktoilta. ”Kirkon kanta” ei ole jäsenille mielipide mielipiteiden joukossa, vaan kirkon julistuksesta auktoriteettinsa saava väite, jonka pitäisi näkyä jäsenten elämässä.

Tästä syystä saarnakin on aika kummallinen puhe, jos sitä alkaa miettiä. Pappi ei varsinaisesti anna mitään uutta tietoa tai esitä perusteluja eikä varsinkaan esitä omia mielipiteitään.

Saarnatuolista ei kerrota mielipiteitä, vaan julistetaan totuutta.

— Iida Glumoff

Sen sijaan saarnassa etsitään uusia ja puhuttelevia sanoituksia asioille, jotka periaatteessa kaikki jo tiedämme, ja joista olemme samaa mieltä. Ja tämä kaikki on oikeastaan tismalleen päinvastaista sille puheelle, jota sosiaalisessa mediassa harjoitetaan.

Saarnatuolista ei kerrota mielipiteitä, vaan julistetaan yleispätevää totuutta. Somessa sen sijaan yleispätevää totuutta ei ole olemassakaan, vaan mitä laadukkaimmin perusteltu tutkimustuloskin typistyy mielipiteeksi, jolle aivan varmasti löytyy vasta-argumentti jonkin klikkiotsikon takaa.

Kukaan ei saa asemansa takia käyttöön isompia kirjaimia, vaan tarvitaan monta monta puheenvuoroa, jotta viesti menee läpi.

Silloin kun kirkko laskeutuu saarnatuolista ja ottaa älypuhelimen käteen, sen on opittava aivan toinen puhetapa.

Facebookissa ei kiinnosta lause ”Jumala rakastaa kaikkia ihmisiä.” Sen sijaan on heti paljon painavampaa, kun pappi, työntekijä, julkkis tai tavis sanoo: ”Minä uskon, että Jumala rakastaa kaikkia ihmisiä.”

Kirjoittaja on Oulunsalon seurakuntapastori

Anna palautetta kolumnista täällä

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä Oulunsalon seurakunta