Kuva: Toivelauluillan lauluryhmä: Pohjankartanon tyttökuoro
Pohjankartanon tyttökuoro (kuvassa) sekä Oulun tuomiokirkon kamarikuoro toteuttavat kuulijoiden toivelauluja Valon ja varjon laulutilaisuudessa, mutta myös yhteislaulu on olennainen osa keväisen tilaisuuden kulkua.

Toivelauluja Oulun seudulta

15.1.19

Keväiseen yhteislauluiltaan kaivataan tarinoita musiikista, joka on koskettanut. Omaa suosikkiaan voi ehdottaa 20.1. mennessä Ylen verkkosivuilla.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Seppälän koulukuvat .

Musiikki purkaa jännitystiloja jopa terapeuttisella tavalla.

Musiikin suojaan voi mennä tuntiessaan elämän liian tuskalliseksi tai halutessaan etäännyttää kipeät tunteet edes hetkeksi etäisyyksien päähän. Vauhdikas musiikki voi antaa uutta energiaa omaan tekemiseen.

Musiikki tavoittaa siis monenlaisia tunnetiloja.

Juuri tämän vuoksi Yle Radio 1:n yhteislauluillat eri puolilta Suomea ovat olleet viime vuosina jopa supersuosittuja.

Huhtikuussa lauletaan Oulun tuomiokirkossa

Tänä keväänä, huhtikuussa, Oulun tuomiokirkosta radioidaan yhteislauluilta nimeltä Valon ja varjon lauluja. Tilaisuutta varten kerätään parhaillaan tarinoita ja lauluehdotuksia.

Millainen laulu sopii elämäsi valoisiin hetkiin? Entä jos valoa ei ole näkyvissä, mikä laulu silloin lohduttaa tai antaa voimaa? Kerro samalla tarina, miksi haluaisit laulaa tai kuulla juuri oman laulusi.

Tällaisilla kehotuksilla Yle Radio 1:n vastaava tuottaja Anna Simojoki herättelee erityisesti Oulun seudun ihmisiä osallistumaan toivelauluillan sisältöön.

Toivelauluja toteuttavat Oulun tuomiokirkon kamarikuoro ja Pohjankartanon tyttökuoro, mutta monet kappaleet lauletaan yhteislauluna.

Valon ja varjon lauluja voi ehdottaa sunnuntaihin 20. tammikuuta saakka Ylen verkkosivuilla.

Ihmisten tarinat koskettavat ja saavat liikuttumaan

Vastaavanlaisia radioituja toivelauluiltoja – erilaisilla teemoilla – on lähetetty aiemmin viime vuosina Jyväskylästä, Turusta ja Joensuusta. Niissäkin estradeina ovat olleet kirkot.

Kolmen edellisen tilaisuuden perusteella Anna Simojoki uskaltaa sanoa, että jälleen kerran on tulossa sellainen toivemusiikki-ilta, joka saa ainakin hänet, itkuherkän ihmisen, liikuttumaan.

– Moni toive liittyy elämän herkkään hetkeen: puolison kuolemaan, lapsen syntymään, oman terveyden menetykseen. Kun näitä kohtaloita jaetaan illassa, yksityinen muuttuu yhteiseksi.

– Tarinat lähtevät usein niin kutsutuista vereslihakokemuksista. Siksi tunnelma kirkossa ja radiolähetyksessä tulee olemaan Oulussakin käsin kosketeltava.

Simojoki painottaa, ettei kenenkään tarinaa ja yksityisasioita jaeta ilman asianomaisen lupaa.

Suostumuksen antaminen tapahtuu Ylen verkkosivulla.

Osaa toiveista tiedetään odottaa ennalta

Anna Simojoki uskaltaa arvailla edellislähetysten perusteella, että Oulun laulutapahtumassa tullaan todennäköisesti kuulemaan ainakin virret Herra kädelläsi ja Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan.

– Hämmästyn, jos näitä ei lauleta. Vaikka näitä kahta virttä uskaltaa odottaa, valon ja varjon laulut voivat olla muitakin kuin virsiä tai hengellisiä lauluja. Musiikin kirjo tulee olemaan mahtava, hän ennustaa.

– Tilaisuudessa edetään tarina edellä, Simojoki selvittää vielä tilaisuuden kulkua.

Tarinoita toivotaan juuri Oulun seudulta

Toiveita kerätään jo nyt, jotta toivekappaleista ehditään tekemään sovitukset kuorolle ja pienyhtyeelle.

Ohjelman tekijöiden toivomus on, että toivelauluehdotuksia tulisi erityisen runsaasti Oulun seudulta ja että alueen ihmiset tulisivat isolla joukolla laulamaan tuomiokirkkoon ja kuulemaan koskettavia tarinoita.

Tilaisuuden kirkossa juontaa Yle Radio 1:n kuuluttaja Maaria Holma.

Valon ja varjon lauluja 8.4. Oulun tuomiokirkossa. Kerro omat toivelaulusi perusteluineen 20.1. mennessä Ylen verkkosivuilla

Tunnelma kirkossa ja radiolähetyksessä tulee olemaan käsin kosketeltava.

Anna Simojoki

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Oulun tuomiokirkkoseurakunta