Kuva: Tuiran kirkko.
Kuva Tuiran kirkosta: Matias Partanen

Tuiran kirkko on auki olemiselle

24.1.19

Hiljaisuuden iltoihin kannattaa lähteä, jos ikinä on tuntunut siltä, että oma arki kaipaisi rauhoittamista ja levähtämistä, sanoo pastori Soili Pitkänen.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Matias Partanen/Kirkon kuvapankki .

Tuiran kirkossa vietetään hiljaisuuden iltoja kevään aikana kerran kuussa. Ensimmäinen ilta on perjantaina 1. helmikuuta kello 18–20.30.

Mitä illoissa tapahtuu, pastori, retriitinohjaaja Soili Pitkänen?

– Johdannoksi alussa kerrotaan, millainen on illan kulku, se, mitä illan aikana tapahtuu. Siinä yhteydessä mainitaan sekin, että hiljaisuus on usein ihmisille hyvin erilainen kokemus. Osaa yhdessä oleminen hiljaa saattaa ensi alkuun ehkä jopa oudoksuttaa.

– On myös hyvä tietää, miten tavallista on se, että hiljaisuudessa pintaan pyrkivät herkästi hyvin arkiset asiat, huolet ja murheet, vaikka ihminen kaipaisi ehkä juuri niistä taukoa. Asettuminen hiljaisuuteen ei kenties tapahdu hetkessä, mutta niinkin voi käydä – jos ei ensimmäisellä kerralla, niin sitten myöhemmin.

– Minulta on joskus kysytty, pitääkö illan aikana puhua kenellekään. Ei pidä, eikä saakaan silloin, kun on hiljaisuuden aika. Tulija sitoutuu kokoaikaiseen läsnäoloon ja vaitioloon. Tällainen on ehkä joillekin vapauttava asia: kenenkään ei tarvitse miettiä, mitä puhuisi toisille.

– Ilta alkaa yhteisellä hetkellä ja päättyy yhteiseen kello 20 alkavaan ehtoollisen viettoon.

Voiko kirkossa tehdä jotakin hiljaisuudessa?

– Hiljaisuutta voi viettää kirkossa eri tavoilla oman mielenkiinnon mukaan. Tilaan on varattu kirjallisuutta. Omaa luettavaa saa ottaa mukaansa. Kirkkosaliin on rakennettu alttareita, joilla voi hiljentyä. Jokainen käy omassa tahdissaan iltapalalla.

– Kotoa voi ottaa mukaansa villasukat ja viltin, jos se tuntuu hyvältä ajatukselta. Kirkonpenkeissä saa painaa päänsä tyynylle ja laittaa viltin lämmikkeeksi. Kirkko on ihmisten käytössä olemista varten.

Kenelle tällaiset illat sopivat?

– Hiljaisuuden illat kiinnostavat hyvin eri-ikäisiä ihmisiä. Mukana on ollut niin kaksikymppisiä, sitä nuorempia kuin iäkkäämpiäkin. Itse ajattelen, että mukaan kannattaa lähteä, jos ikinä on tuntunut siltä, että hiljaisuus kiinnostaisi ja oma arki kaipaisi rauhoittamista ja levähtämistä.

– Illat sopivat ihmisille, jotka kaipaavat rauhoittumisen paikkaa, mutta syystä tai toisesta sellaisen tilan järjestäminen ei itseltä onnistu juuri nyt. Ilta on mahdollisuus myös niille, jotka kaipaavat aikaa jumalasuhteensa pohtimiseen. Ja niillekin, jotka tuntevat tarvetta miettiä elämää yleensä esimerkiksi kyselemällä, kuljenko sillä tiellä, joka vie sinne, jota kohti haluankin kulkea.

– Pohdinnoissa pystyy halutessaan hyödyntämään alttareilla olevia raamatunlauseita sekä kristikunnan ikiaikaisia rukouksia ja runoja. Hengellisyys ei ole opetusta vaan enemmänkin yhdessä olemista muiden kanssa ja samalla omaa olemista ja avoimuutta henkilökohtaisille kysymyksille ja ajatuksille.

Mitä sellaisen, joille hiljaisuudet illat ovat uusi kokemus, olisi hyvä tietää tilaisuuksista?

– Ensikertalaisen ei tarvitse ainakaan aprikoida, mitä illassa tapahtuu, sillä se kerrotaan alussa. Hiljaisuuteen kannattaa lähteä vapain odotuksin. Vahvoista etukäteen asetetuista tavoitteista kannattaa päästää irti.

Onko ilta maksullinen?

– Hiljaisuuden iltaan on vapaa pääsy eikä etukäteen tarvitse ilmoittautua.

 

Hiljaisuuden illat: 1. helmikuuta, 1. maaliskuuta, 5. huhtikuuta ja 3. toukokuuta.

 

Jutusta voi antaa toimitukselle palautetta tästä.

Hiljaisuutta voi viettää kirkossa eri tavoilla oman valinnan ja mielenkiinnon mukaan.

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Tuiran seurakunta