Äidin menetys kosketti

5.2.19

Äitinsä muistisairaudesta kertoneen Rose Piipon tarina oli viime vuoden kansikuvajuttu.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Mari Lähteenmaa .

Rauhan Tervehdyksen lukijat valitsivat viime vuoden koskettavimmaksi kansikuvajutuksi oululaisen Rose Piipon tarinan. Jutussa Piippo kertoo, miltä 17-vuotiaasta tyttärestä tuntuu, kun äidillä todetaan nopeasti ja vääjäämättömästi etenevä muistisairaus.

Sanoja surusta -juttu keräsi 15 ääntä annetuista 84 äänestä. Toiseksi sijoittui 13 lukijan suosikki Kohti valoa, joka kertoi seksuaalisen identiteettinsä vuoksi kaksoiselämää viettämään joutuneen Patrik Tiaisen kokemuksista.

Kolmanneksi eniten eli 9 ääntä sai Enkeleitä elämässä -juttu, jossa käsiteltiin enkeleiden roolia kristinuskossa sekä kerrottiin enkeleiden läsnäolon elämässään kokevan Lea-Sesilia Ljokkoin ja Karjasillan kappalaisen Kimmo Kieksin ajatuksia.

 

Monelle tuttu, kyyneliä irrottava aihe

Eniten ääniä saanutta Sanoja surusta -juttua kuvailtiin koskettavaksi ja ajatuksia herättäväksi.
– Vaikea ja raskas aihe, mutta erittäin tärkeä ja itsellenikin tuttu. Valoisa kertomus ja kaunis kuva nuoresta ihmisestä – toki sekin tuntui mukavalta, että hän tunnustaa saavansa voimaa uskosta, niin kuin itsekin koen, kommentoi eräs lukija.

– Juttu oli kirjoitettu rehellisesti, mutta kauniisti. Kuinka suurta surua lapsi joutuikaan kokemaan, kun ihmisistä tärkein sairastui ja joutui hetkessä kasvamaan aikuiseksi. Lukiessa itkin perheen kokemaa surua, mutta samalla juttu toi mieleen myös muistot omasta äidistä. Kuinka kuitenkin olin onnekas, että sain kokea aikuisuuden ilot ja haasteet äiti vierellä, kuvaili toinen.

Kohti valoa -juttua äänestänyt totesi, kuinka tärkeää on, että sateenkaarikansa nähdään seurakuntalehdessäkin olemassa olevina ihmisinä ja että jutussa tuodaan esiin suuntautumisensa tukahduttamisen ja etenkin eheytyshoitojen vahingollisuus. Toinen lukija sanoi jutun tuoneen rauhaa ja turvaa sydämeen.

 

Palautetta tutuilta ja tuntemattomilta

Kun Rose Piippo antoi haastattelun viime keväänä, hän opiskeli lastentarhaopettajaksi. Piipon äiti asui palvelutalossa, oli menettänyt puhekykynsä eikä enää tunnistanut tytärtään.

Tällä hetkellä Piipolla on menossa opinnoissaan toinen lukuvuosi. Äidistään hän joutui luopumaan kokonaan viime kesänä, sillä äiti menehtyi heinäkuussa.

Jutusta Rose Piippo kertoo saaneensa paljon palautetta.
– Moni tuttu otti asian puheeksi, mutta myös vieraat, minut lehdestä tunnistaneet ihmiset tulivat juttusille.
– On ollut ihana kuulla, kuinka tarinani on koskettanut ja myös lohduttanut. Mielestäni vaikeistakin asioista pitäisi puhua enemmän.

Anna palautetta jutusta ja tuloksesta

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä