Marraskuussa 2017 Faktana, kiitos! -kiertue vieraili Kiimingin lukiossa.

Faktana, kiitos! -koulukiertue ehdolla Vuoden journalistiseksi teoksi

14.2.19

Rauhan Tervehdys oli mukana toimitustyön ammattilaisten vapaaehtoispohjalta toteuttamassa valtakunnallisessa Faktana, kiitos! -koulukiertueessa. Kiertue on ehdolla Bonnierin Suuri journalistipalkinto 2018 - kilpailussa.


Teksti: Rauhan Tervehdys . Kuvat: Elsi Salovaara .

Noin 160 vapaaehtoisen journalistin valtakunnallinen Faktana, kiitos! -koulukiertue on ehdolla Vuoden journalistiseksi teoksi Bonnierin Suuri journalistipalkinto 2018 -kilpailussa.

Syksystä 2017 kevääseen 2018 journalistit tapasivat tuhansia nuoria ja heidän opettajiaan peruskouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa eri puolilla Suomea. Rauhan Tervehdyksen toimitussihteeri Elsi Salovaara osallistui koulukiertueeseen vierailuilla Kiimingin ja Limingan lukioissa.

Kampanja yhdisti journalisteja avaamaan journalismin ja lehdistönvapauden merkitystä vapaassa yhteiskunnassa. Kiertueen tavoitteena oli myös muistuttaa, että jokainen meistä on vastuussa siitä, millaista tietoa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa levitämme.

– Pontimena kiertueelle olivat disinformaation ja valeuutisten nousu, Euroopassakin näkyvä kehitys sananvapauden rapautumisesta sekä journalisteihin kohdistuva vihapuhe. Monella journalistilla oli tarve reagoida tähän kaikkeen ja he ottivat kiertueen nopeasti omakseen, sanoo kiertueen vastaava tuottaja ja alullepanija Anne Leppäjärvi.

Koulukiertueelle osallistuneet toimittajat näkivät erityisesti journalistin ohjeiden ja journalististen toimintamallien avaamisen kuuluvan osaksi toimitusten työtä, mikä tuli esiin heille kiertueen lopuksi tehdyssä kyselyssä.  Alalla tarvitaan kuitenkin lisää mediakasvatuskoulutusta.  Faktana, kiitos! -kiertueeseen liitettiinkin keväällä 2018  Journalisti mediakasvattajana -kurssi, jota koordinoi Haaga-Helian journalismin koulutusohjelma ja jolle osallistui toimittajaopiskelijoita myös  muista korkeakouluista. Kurssin osana myös opiskelijat osallistuivat koulukiertueelle jo alalla toimivien journalistien rinnalla.

– Kiertueemme osoitti paitsi opettajille myös journalisteille itselleen, että heillä on paljon annettavaa mediakasvatustyölle. Kaikki kiertueelle osallistuneet toimittajat ja toimittajaopiskelijat kokivat vierailujen kehittäneen myös heitä itseään ammatillisesti ja pitivät kohtaamisia ja keskusteluja nuorten kanssa tärkeinä työnsä kannalta, kertoo toimittaja ja mediakasvattaja Pauliina Grönholm, joka sekä tuotti kiertueen opetusmateriaalin että suunnitteli toimittajaopiskelijoiden koulutuksen.

Toukokuussa 2018 Journalistiliitto palkitsi Faktana, kiitos! -kiertueen vuoden järjestötekona. Kiertue sai syksyllä 2017 myös kansainvälistä huomiota, kun lehdistönvapausjärjestö International Press Institute nosti sen esimerkiksi toimista valeuutisten vastaisessa taistelussa. Kiertueen käytännön järjestelyjä rahoitti Tiina ja Antti Herlinin säätiö ja toimittajaopiskelijoiden mediakasvatus-koulutusta Helsingin Sanomain Säätiö.

Anna palautetta uutisesta

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä Seurakunnat