Hannu Tarvas, miksi peräänkuulutat ilmastotekoja?

21.2.19

Seurakunnassa on tarpeellista puhua Jumalasta ja ilmastonmuutoksen torjunnasta.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Riitta Hirvonen .

Yhteisen kirkkovaltuuston jäsen Hannu Tarvas (kuvassa alla), olet jättänyt valtuustoaloitteen, jossa pyydät selvitystä toimenpiteistä, joilla Oulun seurakuntayhtymässä torjutaan ilmastonmuutosta.

Miksi tällainen pyyntö? Aloitteessa korostetaan nimenomaan seurakuntien kiinteistöihin kohdistuvia toimenpiteitä.

– Tein sen siksi, että en itsekään tiedä asiasta riittävästi. Luulen, että on monia muitakin, jotka haluavat kuulla aiheesta lisää. Minut on valittu kirkon päättäjäksi ja haluan olla luottamuksen arvoinen tässäkin asiassa.

– Kirkolta toivotaan vastuullisia toimenpiteitä ihmisten hyväksi. Tässä on yksi keino olla mukana elämän arjessa pitkälle tulevaisuuteen katsoen.

– Ymmärrän kyllä, ettei seurakunta yksin pysty pelastamaan ihmiskuntaa, mutta tekemällä tekoja olisimme liikkeessä hyvään suuntaan. Korostan aloitteessa erityisesti toimenpiteitä. Nyt ei saa jäädä pelkkiin selvityksiin vaan täytyy syntyä tekoja.

Millaisena ympäristön- ja ilmastonsuojelija näet kirkon?

– Tuskin kirkko ja seurakunnat ovat sen huonompia suojelijoita kuin muutkaan. Monet ihmiset ovat työskennelleet hyvän asian eteen jo pitkään. Meiltä kaikilta ja erityisesti organisaatioilta vaaditaan ympäristöasioiden huomioimista päätöksenteossa ja luulen, että välttämättömät asiat seurakuntayhtymässä onkin tehty.

Meneekö ilmastonmuutoksen torjunta liian kauas kirkon ydinsanomasta, Jumalan rakkauden julistamisesta?

– Ei mene. Jumalan rakkauden julistaminen on päätehtävä, mutta meidän tulee olla mukana ihmisten arjessa sekä yhteiskunnan ja ihmiskunnan muutoksissa.

Millaisia ympäristötekoja olet itse herännyt tekemään arjessasi?

– En ole lainkaan asian mallikansalainen. Liian helposti tartun auton rattiin enkä aina huomaa tehdä muitakaan asioita ilmaston eteen. Perustehtävät kyllä muistan aika pitkälle, kuten jätteiden lajittelun. Parantamisen varaa ilmaston huomioimisessa on rutkasti.

Kuva: Virtausmittari Keskustan seurakuntatalolla, Isokatu 17.
Oulun seurakuntayhtymässä seurataan kiinteistöjen energiakulutusta. Tätä vaatii myös seurakunnan ympäristöohjelma.

 

 

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä