Kuva: Seija Helomaa

Kolumni: Havahdu näkemään

13.2.19

Onnettomuuspaikoilla vilkkuvat hälytysvalot saavat kyllä ihmiset hidastamaan ja kaivamaan kännykkäkamerat esille, mutta jäävätkö pimeässä tienposkessa apua pyytävän yksinäiset huiskutukset huomaamatta? kysyy Seija Helomaa.


Teksti: Seija Helomaa . Kuvat: Sanna Krook .

Jokin aika sitten törmäsin kertomukseen liikenneonnettomuuteen joutuneesta naisesta.

Kömmittyään ulos kolariautostaan nainen meni tien sivuun pysäyttämään ohikulkijoita avuksi. Hän yritti pysäyttää autoja, mutta kaikki ajoivat ohi kuin eivät olisi häntä nähneetkään.

Nainen päätteli, että jos toiset todella eivät näe häntä, hänen täytyy olla kuollut. Hän lähti takaisin autonsa luo tarkistamaan, löytyykö sieltä ruumista. Vasta sitten joku ohikulkija pysähtyi.

Tämä kuva on pyörinyt mielessäni viimeaikaisia uutisia seuratessa. Silmiemme alla tapahtuu paljon, mutta monenlaiset syyt ja tekosyyt saavat meidät katsomaan poispäin. Keskellämme on esimerkiksi lapsia ja nuoria, jotka joutuvat hukkateille, ja vanhuksia, joilla ei ole hyvä olla.

Miksi otsikoiden täytyy olla isoja, ennen kuin havahdumme?

Seija Helomaa

 

Miksi otsikoiden täytyy olla isoja, ennen kuin havahdumme näkemään? Onnettomuuspaikoilla vilkkuvat hälytysvalot saavat kyllä ihmiset hidastamaan ja kaivamaan kännykkäkamerat esille, mutta jäävätkö pimeässä tienposkessa apua pyytävän yksinäiset huiskutukset huomaamatta?

Miten maamme muuttuisi, jos kaikki kristityt ottaisivat käytännön elämässä todesta Mestarinsa sanat: ”Minkä olette tehneet yhdelle näistä vähäisimmistä, sen te olette tehneet minulle?”

Kenties silloin ei niin monen tarvitsisi etsiä kuollutta ruumistaan romupellin ja lasinsirpaleiden seasta, hakea lohtua pullonpohjalta tai kääriytyä illalla yksinäisyyden varjoihin nukkumaan.

Saatamme tietysti ajatella, että ei yhden ihmisen voimin maailmaa muuteta, mutta ei meille ole annettukaan tehtäväksi mitään kertarysäysmuutosta.

Meillä on Mestarin itsensä antama tehtävä tehdä arjen rakkauden tekoja kukin vaikka sille yhdelle lähimmäiselle kerrallaan.

Kirjoittaja on Kiimingin seurakunnan kappalainen

Lähetä terveisiä kirjoittajalle ja anna palautetta

Lue lisää aiheesta:

Kiimingin seurakunta Näkemyksiä