Kolumni: Kakofonia vai sinfonia?

5.2.19

Kuvittele, millainen olisi moniääninen ystävä, jonka mielipiteet vaihtuisivat aina tilanteen mukaan eikä häneltä saisi selvää vastausta mihinkään, pohtii Tomi Koho pohtii kolumnissaan kirkon moniäänisyyttä.


Teksti: Tomi Koho .

Tykkään istua kahviloissa. Nautin työskentelystä elämän rytmin keskellä; ympärilläni puhetta, liikettä ja kahvin tuoksua. Miellyttävä äänen, hajujen ja näkemisen sekamelska, kakofonia.

Noin viikko sitten istuin kahvilassa, enkä voinut olla kuulematta erästä keskustelua. Keskustelu oli viereisessä pöydässä ja sopivan kovaääninen. Antakaa siis anteeksi salakuunteluni.

Keskustelussa pohdittiin syvästi kirkon näkemystä polttaviin puheenaiheisiin: keitä saa vihkiä, keitä ei, kenen puolesta rukoilla, ja mitä kirkko edes oikeasti uskoo?

”Minusta asia on niin, että…” sanoi yksi. ”Ei, kyllä se menee näin” jatkoi toinen…” Keskustelu päättyi syvään epätietoisuuteen siitä, miten asia todella on.

Lähtiessäni kahvilasta olin hieman hämmentynyt. Miten kirkon ääni voi olla näin epäselvä?

Miten kirkon ääni voi olla näin epäselvä?

Tomi Koho

Muutama vuosi sitten puhuttiin paljon moniäänisestä kirkosta. Minusta se on aina ollut hieman outo ajatus. Kuvittele, millainen olisi moniääninen ystävä, jonka mielipiteet vaihtuisivat aina tilanteen mukaan eikä häneltä saisi selvää vastausta mihinkään. Kuulostaa aika rasittavalta kaverilta, eikö?

Ehkä tämä sekavuus on syy monien hämmennykseen. Ehkä me seurakuntana valitettavasti olemme moniääninen kakofonia, jonka näkemysten selvittämiseen tarvitaan maisterintutkinto, tunneittain kuulustelua ja litroittain kahvia.

Uskon kuitenkin kirkon olevan kutsuttu olemaan sinfonia. Sinfonia tarkoittaa kirjaimellisesti yhteistä ääntä. Sinut ja minut, seurakunta, on kutsuttu tapailemaan ja sovittamaan oma laulumme Hyvän Paimenen lauluun. Ehkä jonakin päivänä jopa kahvilan kakofonia siihen liittyy ja sitten se on vieläkin kauniimpi.

Kirjoittaja on Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetys ry:n (OPKO) työntekijä Oulussa

Anna palautetta kolumnista

 

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä