Kanttorin poika palasi urkujen ääreen

22.2.19

Digitaalisilla super-uruilla urkutaitelija Elias Niemelä luo hienon musiikkielämyksen myös kirkkoihin, joissa ei ole kovin hyvä akustiikka.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: PhotoArtByKatja .

Elias Niemelä tapasi lapsena istua iltaisin tuntikausia yksin Haukiputaan kirkossa ja soittaa uruilla.

Soittaminen kuitenkin jäi ja kanttorin poika kouluttautui kirvesmieheksi.

Käänteentekevä hetki työuran kannalta oli urkutaiteilija Kalevi Kiviniemen konsertti syksyllä 2007. Silloin Niemelä sai kipinän ryhtyä opiskelemaan urkujensoittoa.

– Haaveilin konsertoimisesta, mutta en uskonut sitä mahdolliseksi – olinhan jo yli 20-vuotias ja soittamisessa oli ollut kymmenen vuoden tauko. Lähdin melko lailla nollasta.

Niemelä opiskeli OAMK:ssa kanttoriksi sekä urkujen soiton solistisella linjalla.

Nyt 32-vuotias kiiminkiläinen on yrittäjä, joka tekee konsertoinnin ohella pianonvirityksiä ja korjaa kirkkojen pilliurkuja.

– Kokopäiväinen urkutaiteilijana olo olisi reissutyötä, se ei soi sovi nykyiseen elämäntilanteeseen. Haluan olla 9- ja 6-vuotiaille lapsilleni läsnäoleva isä.

Nykyinen yhdistelmä konsertointia ja pianonviritystä tuntuu Niemelästä juuri sopivalta.

– Olen päässyt soittamaan kaikissa merkittävissä kotimaisissa urkutapahtumissa kuten Lahden kansainvälisillä urkuviikoilla ja Helsingin urkukesässä. Mutta haaveilen vielä joskus soittavani myös isoissa katedraaleissa maailmalla.

Niemelä tietää, että urkumusiikki on vähän tylsän maineessa.

– Itse haluan murtaa sitä mielikuva, että uruilla soitetaan vain virsiä tai kirkkomusiikkia.

– Urut ovat sitä paitsi alun perin sirkussoitin. Kirkkomusiikin soitin uruista tuli vasta myöhemmin.

Niemelä sanoo rakentavansa konserttiensa ohjelmiston niin, ettei se ole liian korkealentoista.

– Klassista musiikkia on monenlaista – helposti ymmärrettävää ja vaikeammin avautuvaa. Soitan muun muassa tunnettuja elokuvateemoja ja omia sovituksia tunnetuista orkesterisävellyksistä. En tylsistytä kuulijoita pitkillä fuugilla.

– Ohjelmistossani haluan tuoda esille urkujen monipuolisuutta.

Oulussa massiivisimmat äänet irtoavat Tuomiokirkon ja Karjasillan kirkon uruista. Niemelän omilla digitaalisilla ”super-uruilla” hieno musiikkielämys on mahdollista viedä myös kirkkoihin, joissa akustiikka ei ole yhtä hieno.

– Super-urut saa kuulostamaan miltä haluaa. Jos esimerkiksi haluaa soittaa romantiikan ajan musiikkia, urut saa kuulostamaan siltä. Lisäksi näillä uruilla on mahdollisuus tuottaa sekaan aidon orkesterin kuuloista ääntä.

– Yleisö on tykännyt myös siitä, että se näkee soittajan, sillä nämä urut pystytetään kirkon etuosaan.

Ensi viikolla Niemelä kuljettaa ja pystyttää super-urkunsa Oulunsalon kirkkoon.

– Luvassa on yleisöystävällistä virtuoosista musiikkia: muun muassa tunnettuja, alun perin orkesterille sävellettyjä kappaleita ja elokuvista tuttuja teemoja. Ilta päättyy Sibeliuksen Finlandiaan.

Kirkossa pidettävässä konsertissa saa muuten taputtaa.

– Ainakin lopuksi. Jos on aihetta, Niemelä nauraa.

 

Superurut soi! -konsertti kuullaan 27.2. kello 19–20 Oulunsalon kirkossa. Konserttiin on vapaa pääsy, ohjelma 10 euroa. Myynnissä on Elias Niemelän tuoretta cd-levyä.

 

 

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Ihmiset ja elämä Kiimingin seurakunta Oulunsalon seurakunta Seurakunnat Yleinen