Kuva: Elsi Salovaara, kuva: Sanna Krook

Pääkirjoitus: Kun miestä ei vaan kiinnosta

19.2.19

Seurakuntien tunnettuuskysely herättää paljon kysymyksiä. Suurin huomio kiinnittyy keski-ikäisiin, ruuhkavuosia eläviin miehiin. Sitä, kuinka heidät tavoittaa, pohtii Elsi Salovaara.


Teksti: Elsi Salovaara . Kuvat: Sanna Krook .

Neljänkymmenen molemmin puolin olevat miehet ovat haaste seurakunnille. Tämä kävi ilmi Kirkon tutkimuskeskuksen tilaamasta seurakuntien tunnettuuskyselystä.

Koko maan kattavaan kyselyyn vastasi myös 500 oululaista. He pisteyttivät muun muassa suhtautumisensa Oulun seurakuntiin, näkemyksensä niiden toiminnasta ja onnistumisesta vastaajien tärkeiksi kokemissa tehtävissä.

Kielteisimmin seurakuntiin suhtautuivat 35–44-vuotiaat miehet. Tässäkään Oulu ei poikennut valtakunnallisesta linjasta. Kyselyssä kävi ilmi, että vaikka puolet suomalaisista rukoilee säännöllisesti, alle nelikymppiset miehet laskevat harvimmin huuliltaan rukouksen – oltiinpa sitten kotona tai kirkossa.

Ihan näin erkaantuneita kirkosta keski-ikää lähestyvät miehet eivät kuitenkaan ole, sillä 71 prosenttia heistä kokee jäsenyyden itselleen merkityksellisenä.

Lukemista voi vetää johtopäätöksen, että seurakunnissa kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Kuinka päästä ihmisen iholle? Kuinka vastata toiveisiin? Kuinka löytää oikea kieli?

Elsi Salovaara

Kuinka päästä ihmisen iholle? Kuinka vastata toiveisiin? Kuinka löytää oikea kieli? Noihin kysymyksiin on etsittävä vastauksia. Ei vain sen takia, että kirkon jäsenmäärä pysyisi jossain tavoitenumeroissa, vaan sen takia, että me olemme ihmisinä täällä toinen toisiamme varten.

Tuntumaa toiseen ihmiseen tuntuivat kaipaavan myös vastaajat. Tällaisia toiveita oululaiset esittivät kyselyssä seurakunnille: Jalkautukaa ihmisten pariin. Lähestytään myös vieraita ihmisiä. Muistetaan vanhuksia arjessa. Näkykää sairaaloissa ja kirjastoissa. Enemmän näkyvyyttä ja tiedottamista.

Vastaavia toiveita on esitetty aiemminkin, ja niitä on kuunneltu. Seurakuntien toiminta pyrkii koko ajan enemmän ulos ja ihmisten pariin. Niin nelikymppisten miesten kuin muidenkin seurakuntalaisten on tartuttava tilaisuuteen.

Mies, kerro mitä haluat.

Anna palautetta pääkirjoituksesta!

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Näkemyksiä