Valkoisella taustalla mustaan papin asuun pukeutunut mies, joka on pääkirjoituksen kirjoittaja

Pääkirjoitus: Lisää hoitavia käsiä

5.2.19

Neljäs käsky "kunnioita isääsi ja äitiäsi” annettiin alun perin aikuisille lapsille. Käsky kehottaa antamaan arvostuksen ja aineellisen turvan omille vanhemmillemme, muistuttaa Pauli Niemelä.


Teksti: Pauli Niemelä . Kuvat: Sanna Krook .

Vanhustenhoidosta keskustellaan jälleen. Tulevina vuosina aihe nouse entistä merkittävämmäksi, kun hoidon tarve kasvaa vanhusten määrän kasvaessa. Maamme väestö vanhenee nopeimmin Euroopan maista. Miten turvaamme kaikille arvokkaan vanhuuden?

Päättäjät näyttävät olevan yksimielisiä siitä, että hoitajia tarvitaan lisää. Tämä vaatii kunnilta osaamista kilpailuttamisessa ja lisää rahaa.

Uskon, että yhteisöllisesti olemme siihen valmiita. Kyse on lopulta arvoista. Miten arvostamme niitä, jotka ovat elämäntyönsä tehneet ja tarvitsevat vanhuudessaan hoivaa?

Vierailut omien vanhempien luona ovat todella arvokkaita.

Pauli Niemelä

Hoitajat tekevät arvokasta työtä. Rahalla saadaan lisää hoitajia ja se takaa aikaa ja monia mahdollisuuksia. Resurssien lisäksi työn ydintä on lämmin ja arvostava hoiva.

Vanhusten hoivaa emme kuitenkaan voi ulkoistaa vain ammattilaisille. Neljäs käsky ”kunnioita isääsi ja äitiäsi” annettiin alun perin aikuisille lapsille. Käsky kehottaa antamaan arvostuksen ja aineellisen turvan omille vanhemmillemme. Käsky on yhä voimassa.

Vaikka kolmen–neljän sukupolven yhteisöihin ei ole enää paluuta, voi käskyn perusajatus toteutua yhä. Vierailut omien vanhempien luona ovat todella arvokkaita. Niissä voi välittyä paljon monenlaista elämänkokemusta. Moni aikuinen lapsi on kokenut hyvin merkittäväksi hoitaa vanhempaansa esimerkiksi sapattivapaan aikana.

Vanhusten hyvinvointiin palvelukodeissa vaikuttavat rikastuttavasti osaltaan myös seurakuntien hartaus- ja musiikkitilaisuudet. Ne tuovat vanhuksille hengellistä hoitoa.

Tässä on työmaata myös kaikille vapaaehtoisille. Vapaaehtoiset voivat muun muassa ulkoilutta, muistella, lukea ja laulattaa. He täydentävät hoitokotien perustyötä. Meille kaikille riittää tehtävää.

Kirjoittaja on Kiimingin kirkkoherra ja lehteä julkaisevan Rauhan Tervehdys ry:n hallituksen puheenjohtaja

Anna palautetta pääkirjoituksesta

 

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä