Kuva: Radio

Marginaaliin jääneet ovat nyt radioaalloilla

4.2.19

Aamuhartauksissa voi keväällä tutustua Raamatun henkilöihin, joista kerrotaan harvemmin. Pienessä roolissa olevaan on usein helpompi samaistua kuin suuriin sankareihin, sanovat hartauden pitäjät.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Pixabay .

Monet hyvät ideat ovat syntyneet lenkkipoluilla. Niin myös tämä: kevään ajan tiistaiaamuisin Yle Radio1:n aamuhartauksissa keskitytään Raamatun henkilöihin, jotka eivät patsastele kertomuksien päätähtinä, vaan heidät saatetaan mainita hyvinkin niukasti tarinoissa.

Jopa niin pienesti, että Raamatun kertomus toimisi kenties ilman heitäkin.

Mutta heihin kuitenkin viitataan Pyhässä kirjassa. Miksi? Tätä ovat miettineet aamuhartauksien pitäjät, kuten raamatuntukija Outi Lehtipuu ja tietokirjailija, pastori Kari Kuula.

 

Supersankarit jäävät usein etäisiksi

Koska ”sivuroolissa” olevat joutuvat usein odottamaan vuoroaan, kerrotaan ensin, että lenkkipolulla juoksi Kirkkohallituksen toimittaja Pyry Paananen. Hän suoritti papeille tarkoitettua pastoraalikurssia ja luki sitä varten Raamattua läpi. Lenkillä se onnistui ääniraamatun avulla.

Paananen huomasi kyselevänsä, mitä – kenties ihan uutta – kristillisyydestä voi oivaltaa, kun asettuu Raamatun tarinoiden pienten ihmisten rooliin.

– Sankareihin samaistuminen saattaa ylipäänsä olla joskus vaikeaa, jatkaa Lehtipuu, joka on perehtynyt muun muassa Ruutin kirjan leskivaimo Orpaan.

Lehtipuun valitsemat neljä henkilöä ovat kaikki Raamatun naisia. Heidän seurassaan tutkija on pohtinut muun muassa, keitä oman lähipiirin henkilöitä näistä naisista tulee mieleen.

 

Kristittyjen liike on laaja – jokainen mahtuu mukaan

Kuula kertoo, että osa sivuhenkilöiksi jääneistä on roolistaan huolimatta historiallisesti hyvinkin tärkeitä ihmisiä.

Esimerkiksi Paavalin työtoveri Timoteus mainitaan vain siellä täällä Raamatussa, mutta silti hän oli tärkeä itsenäinen evankelista Paavalin rinnalla.

– Monet jonkinlaisina sivuhenkilöinä mainitut nimet ovat kuitenkin tehneet paljon asioita seurakunnan hyväksi. Heistä ei vain sattunut jäämään jälkeen enempää tietoa, Kuula sanoo.

Hän näkee marginaaliin jääneiden henkilöiden muistuttavan myös siitä, että kristillinen liike on suuri ja kasvava.

– Se taas vahvistaa uskoa siihen, että kyllä minäkin löydän kristittyjen joukosta oman paikkani.

Radiohartaudet ovat kuunneltavissa Yle Areenasta.

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Näkemyksiä