Kuva: Ada Vesenterä

Kolumni: Mp mää?

27.2.19

Lapset ja nuoret kokevat painetta ulkonäöstään ja toivovat hyväksyntää. Tiedätkö mitä mp, un ja dp tarkoittavat? kysyy Ada Vesenterä.


Teksti: Ada Vesenterä . Kuvat: Petri Haanpää .

Ulkonäkökeskeisyys ja oman elämän kokeminen huonompana kuin muilla lisääntyy jatkuvasti. Sosiaalisessa mediassa syötetään kuvia rikkaiden lapsista, jotka saavat synttärilahjaksi Ferrarin, ja naisista bikinit päällä selluliitit silotettuina.

Ei ihme, että synttärilahjaksi saatu askartelusetti tai karkeilla täytetty muki voi tuntua vähäiseltä ja omat selluliitit maailman rumimmilta.

Ala-asteikäinen lapsikin alkaa kokea itsensä lihavaksi tai rumaksi, kun äiti pyörii peilin edessä vetäen mahaansa sisään ja ottaa kuvia “kaunista”-ohjelmalla, jotta naururypyt silottuisivat ja kaulaliina on kiedottu niin tiukalle, ettei kaksoisleuka varmasti näy kuvassa.

Lapset ja nuoret kokevat painetta ulkonäöstään ja toivovat hyväksyntää. Samalla luokalla olevan pojan dp lävähtää puhelimen näytölle ja kysymys kuuluu “Mp?”.

Minkälaista vastausta tai reaktiota pojat oikein odottavat? Snapchatin tai Instagramin tarinat täyttyvät kysymyksistä “Un ja mp mää?” ja niihin yleensä vastataan “Ihana, rakas, puspus, pitäis nähä ja un 10+++” tai “En oikee tunne mut un 8,5”.

Lapset ja nuoret kokevat painetta ulkonäöstään.

Ada Vesenterä

Haluaisitko sinä tietää, minkä arvosanan ystäväsi antaisivat sinun ulkonäöstäsi? Pystyisitkö sinä lähtemään töihin ilman, että näet peilistä kuinka painovoima tekee tehtäväänsä ja miten taas löytyi yksi harmaa hius?

Sosiaalisessa mediassa ei kaunistella ainoastaan ulkonäköä vaan myös koko elämää.

Instagramiin julkaistaan kuva palmupuiden alta, kun aurinko laskee mereen, vaikka todellisuudessa käynnissä on parisuhderiita ja antibioottikuuri palaneen ihon takia.

Kenen piti muistaa muistuttaa, että aurinkorasvaa tulee lisäillä pitkin päivää?

Kirjoittaja on Oulun nuorimpia kirkkovaltuutettuja.

Anna palautetta jutusta

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä Oulujoen seurakunta