Kuva: Matkaikoni
Tämä matkaikoni on Oulun Tuomiokirkkoseurakunnan pappien työhuoneessa.

Onko myös luterilaisilla tekemistä ikonien kanssa?

6.2.19

Ikoneita löytyy ehkä yllättävänkin monista luterilaisen kirkon tiloista.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Riitta Hirvonen .

Ikonit ovat tärkeitä ortodoksisessa kirkossa, mutta ikoneita näkee myös luterilaisissa kirkoissa, yleensä kuitenkin seurakuntasaleissa.

Esimerkiksi Karjasillan seurakunnan alueella ikoneita on Kastellin, Pyhän Andreaan ja Karjasillan kirkoissa sekä Karjasillan kirkkoherran työhuoneessa.

Eivätkö ikonit olekaan pelkästään ortodoksien uskonelämään kuuluvia, kirkkoherra Juhani Lavanko?

– Ikonit ovat olleet merkittävässä asemassa kristittyjen rukous- ja jumalanpalveluselämässä jo jakamattoman kirkon aikana. Ikonimaalaukset ovat siis osa kristikunnan yhteistä traditiota. Mikään kirkko ei yksin omista ikoniperinnettä mutta samalla me luterilaiset voimme tuntea kiitollisuutta siitä, että ortodoksikirkko on pitänyt sitä yllä. Mutta yhtälailla ikonit ruokkivat myös luterilaisten rukouselämää.

Millä tavoin luterilainen pappi hyödyntää ikonia työssään?

– Moni pappi käyttää pientä matkaikonia esimerkiksi jakaessaan yksityistä ehtoollista vaikkapa sairaalakäynnillä. Ikoni on helppo laittaa pöydälle. Se kulkee mukana minne tahansa.

– Monelle luterilaiselle tutuin ikoni on Kristus Kaikkivaltias -ikoni. Se on tavallisesti puolivartalokuva Jeesuksesta, Vapahtajasta. Tuo ikoni on ehkä tunnetuin ikoni koko maailmassa. Ikonia katsotaan mutta ikoneihin liittyy myös ajatus katsojan nähdyksi ja kuulluksi tulemisesta.

Vietätkö itse hartautta ikonin äärellä?

– Kodissani on ikoni, jonka edessä olevan kynttilän sytytän usein sunnuntaina, kun perhe on koolla.

Pitääkö ikoniperinne tuntea ennen kuin hankkii itselleen ikonimaalauksen?

– En ajattele, että ikonit vaatisivat erityisosaamista. Ikonimaalaukset vain puhuttelevat osaa ihmisistä. Mutta myös luterilaisuudessa tutumpi kuva rististä koskettaa, minua erityisesti tyhjä, pelkistetty risti. Osaa meistä puhuttelee myös modernit nykytaiteen kuvat Jeesuksesta. Siihen kuvaan voi rauhassa luottaa, jonka tuntee omakseen rukouselämässään.

 

Mitä ajatuksia juttu sinussa herättää. Anna toimitukselle palautetta.

Lue juttu oululaisesta ikonimaalauksen uranuurtajasta Raija Savolaisesta.

 

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko