Kuva: Riitta Karjula
Kukka-ala on muuttunut hurjasti markettien kukkamyynnin lisääntyessä. Riitta Karjulan yritys toimii myös verkossa.

Ostajien tarinat koskettavat yrittäjää

14.2.19

Kukka-Maarian omistaja Riitta Karjula lähti mukaan Yhteisvastuukeräyksen haastekampanjaan yrityksille ja yhdistyksille.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Riitta Hirvonen .

Riitta Karjula on pitkän linjan yrittäjä kukka-alalla. Silti hän yhä edelleen silloin tällöin pyyhkäisee silmäkulmaa, kun ostaja kertoo, miksi on kukkaostoksilla.

Kukkakaupassa ei asioida vain surun hetkinä vaan myös silloin, kun on ilonaihetta ja syy juhlistaa vaikkapa uuden elämän alkua tai rakkauden löytymistä.

– Kun ihminen avautuu kukkia ostaessaan, saan olla hetken ajan mukana hänen elämänsä käänteissä. Yhden tunnin sisälle saattaa mahtua koko elämänkirjo.

Karjula myöntää, että joskus ostohetki on päättynyt halaukseen. Ihmisten tarinat koskettavat.

– Saan olla mukana valitsemassa osanottokukkia mutta myös suunnitella yhdessä asiakkaan kanssa, millainen kukka olisi hyvä, kun suunnitelmissa on kosinta.

 

Lapsuudesta asti kasvien keskellä

Riitta Karjulan elämään kasvit ovat kuuluneet lapsuudesta saakka. Vanhemmilla oli Imatralla kauppapuutarha ja lapset juoksentelivat kasvihuoneiden käytävillä.

Ammatinvalintaa tehdessään Karjulalle oli selvää, että kukka-ala vaatii kovaa työntekoa. Itse hän välillä empi, lähteäkö ollenkaan yrittäjäksi, mutta puolison myötävaikutuksella lähemmäs 40 vuotta sitten syntyi kukkakauppa, perheyritys Kukka-Maaria.

Moni vanhempi oululainen muistaa Kukka-Maarian Oulun yliopistollisesta sairaalasta. Yritys toimii yhä siellä, mutta nyt myös marketissa. Molemmat paikat ovat Riitta Karjulalle mieluisia, sillä hän tykkää toimia siellä, missä ihmiset luontaisesti liikkuvat.

 

Oulun seudun yritykset on haastettu

Karjula on lähtenyt mukaan oululaisten omaan, Yhteisvastuukeräykseen kuuluvaan Koulu kaikille -haastekampanjaan. Kampanja on kohdistettu Oulun seudun yrityksille, yhdistyksille ja yhteisöille.

Kun yritykset lähtevät mukaan kampanjaan, tulee osallistuminen näkyville Rauhan Tervehdykseen. Kampanjasta löytyy lisätietoa www.oulunseurakunnat.fi/yhteisvastuu.

Yhteisvastuukeräys tukee lasten ja nuorten koulunkäyntiä. Keräys muistuttaa, että joka kymmenes suomalaislapsi kasvaa perheessä, jossa toimeentulo jää köyhyysrajan alapuolelle. Tämä tarkoittaa noin 120 000 lasta. Perheen heikko taloudellinen tilanne voi olla este nuoren toivomalle koulutukselle.

Kun ihminen avautuu kukkia ostaessaan, saan olla hetken ajan mukana hänen elämänsä käänteissä.

Riitta Karjula

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä