Pääkirjoitus: Pieni, isompi, köyhä, varakkaampi

13.2.19

Mitä meillä tarkoittaa se, että seurakunta on oleellisesti jumalanpalvelusyhteisö, jos on seurakunta, jossa on jopa seitsemän kirkkoa? Tätä pohtii Limingan kirkkoherra Ilkka Tornberg.


Teksti: Ilkka Tornberg . Kuvat: Ei tietoa .

Limingan rovastikunta kasvoi vuoden alusta kahdella seurakunnalla, kun Raahen rovastikunta tuomiokapitulin päätöksellä lakkautettiin, ja Raahe ja Siikalatva liitettiin siihen. Raahen rovastikunta käsitti vielä tämän vuosituhannen alkaessa 12 seurakuntaa, mutta useiden kunta-/seurakuntaliitosten myötä eri vaiheiden kautta päädyttiin kahteen. Raahen seurakunta muodostuu nyt seitsemästä ja Siikalatva viidestä entisestä seurakunnasta.

Limingan vanhan rovastikunnan seitsemän seurakuntaa ovat säilyneet itsenäisinä yksiköinä. Ainoa muutos tapahtui vuosituhannen vaihteessa, kun Temmes liittyi Tyrnävän kuntaan, ja seurakunnasta tuli Tyrnävän kappeliseurakunta. Seurakunnat ovat sopineet ja tehneet toiminnallista yhteistyötä jo pitkään eri työaloilla, lähetys, diakonia, kasvatus ja kirkkomusiikki.

Taloushallinnon ja jäsenrekisterin osalta kokonaiskirkossa on luotu yhteistyökuvioita, joissa ”pakosta” kaikki seurakunnat ovat mukana. Toki yhdessä tekemiselle ja yhteiselle vastuunkannolle on vielä avaamattomiakin latuja. Kiinteistöt ovat monen seurakunnan erityinen taakka ja murhe.

Lääninrovastina kyselen ja kuulostelen, miten nykytilanteessa yhteistyökuvioita rakentaisimme? Mitä meillä tarkoittaa se, että seurakunta on oleellisesti jumalanpalvelusyhteisö, jos on seurakunta, jossa on jopa seitsemän kirkkoa? Tai että jumalanpalvelusyhteisöksi tunnistautuminen on vaikkapa syrjäkylän pienpiirin.

Itse sain yllättävän kokemuksen yhteisöllisyydestä ja messuyhteydestä, kun kymmenet tuhannet ihmiset viettivät sielunmessua ja hautajaisia Puolan Danskissa murhatun pormestarinsa muistolle. Turistina koin tulleeni hyväksytyksi ja temmatuksi mukaan. Kaikki eivät suinkaan mahtuneet katedraaliin, mutta screenien äärellä toreilla ja kaduilla meitä yhdisti kaipaus ja yhteinen rukous.

Kirjoittaja on Limingan seurakunnan kirkkoherra ja lääninrovasti

Kiinteistöt ovat monen seurakunnan erityinen taakka ja murhe.

 

 

Lue lisää aiheesta:

Limingan seurakunta Näkemyksiä