Harriet Urponen aloitti piispan erityisavustajana tammikuussa.

Piispa palkkasi viestijän

27.2.19

Erityisavustaja Harriet Urponen etsii taustatietoa, sopii tapaamisia ja laatii somestrategiaa.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Marita Ahlgren .

Tammikuun puolivälissä piispa Jukka Keskitalon erityisavustajana aloittanut Harriet Urponen ihastelee työpaikkansa miljöötä. 1800-luvulta peräisin olevassa piispantalossa aistii menneiden aikojen tunnelman.

– Kun lattia narahtelee askelten alla, samalla miettii, millaisia aikoja tämä rakennus onkaan ehtinyt nähdä, Urponen hymyilee.

Vaikka talo huokuu historiaa, sen sisällä tehdään asioita myös perinteistä poiketen. Yksi osoitus tästä on marraskuussa virassaan aloittaneen piispan päätös palkata erityisavustajakseen viestinnän ja markkinoinnin ammattilainen. Perinteisesti piispan erityisavustajat ovat teologeja.

 

Piispan sanalla on painoarvoa

Viimeiset kuusi vuotta Rovaniemen seurakunnan viestintäpäällikkönä työskennellyt Harriet Urponen pitää piispan tekemää valintaa rohkeana. Hänen mukaansa se kuvastaa hiippakunnan johtajan halua olla mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa.

– Meidän piispamme on viestijäpiispa, hän määrittelee.

Harriet Urposen osalta tämä tarkoittaa muun muassa yhteiskunnallisen ja kirkollisen keskustelun seuraamista.

– Kun kokoan keskustelua yhteen, tuen omalta osaltani piispaa hänen arvokeskustelijan roolissaan, Urponen näkee.

Yksi osa viestinnän terävöittämistä on parhaillaan hiottava somestrategia. Tavoitteena on kirkastaa missä kanavissa ollaan läsnä, millä kärjellä se tehdään ja ketkä sisältöä tuottavat.

Kotimaa kirjoitti äskettäin Jukka Keskitalosta sukeutuneen piispan, jollaista Helsinkiin toivottiin: nopeasti ajankohtaisiin aiheisiin tarttuvan ja sujuvasti eri medioita käyttävän. Tämä lämmitti Harriet Urposta.

– Sain lisävarmuutta siihen, että olemme oikealla tiellä.

 

Kasvot tutuksi rovastikuntakiertueella

Harriet Urponen toteaa, että koska sekä hän että piispa ovat tehtävissään uusia, he saavat aloittaa työnsä puhtaalta pöydältä. Tämän kevään aikana kaksikko vierailee jokaisessa Oulun hiippakunnan kahdeksassa rovastikunnassa.

– Äskettäin kävimme Koillismaalla ja Kokkolan rovastikunnassa, seuraavaksi menemme Kemi-Tornioon. Tässä välissä piipahdimme Inarissa ja Ivalossa saamelaisten kansallispäivän juhlallisuuksissa.

Erityisavustaja on päässyt tapaamisia valmistellessaan työnsä ytimeen: tuottamaan piispan tarvitsemaa taustatietoa ja pitämään huolen siitä, että tämä on median tavattavissa.

Rovaniemen kasvattina, viestijänä ja kirkon töissä aikaisemminkin olleena Urposella on paljon yhteistyöverkostoja Suomen pohjoisimman hiippakunnan alueella.

– Taustastani on iloa, kun tarkoituksena on saada kirkon ääni kuuluville mediassa. Jos kirkon ääni ei kuulu, jonkun muun ääni kuuluu.

 

Ahkera bloggaus avasi uuden oven

Harriet Urposen muutto Ouluun oli odotettu ja toivottu. Puoliso Ville Urponen ja perheen lapset muuttivat paikkakunnalle jo syksyllä puolison aloitettua työnsä Oulun henkilöstöjohtajana. Työ ja siihen liittynyt koulutus pidätteli Harrietia Rovaniemellä vuoden loppuun saakka.

Samaan aikaan hän viritteli vesille työnhakuverkkoja. Soitto piispalta oli tervetullut yllätys.

– Kun minulta kysyttiin, kiinnostaisiko tämä tehtävä, olin heti, että ilman muuta. Koen tämän Jumalan johdatuksena.

Vinkki Urposen työnhausta oli huomattu blogista, jota Urponen on julkaissut neljän vuoden ajan joka maanantaiaamu kello 7. Keskimäärin 5 000 lukijaa kokoavissa teksteissä käsitellään niin painonpudotusta kuin musiikkia harrastavan Urposen yhteisesiintymisiä isänsä, muusikko Kauko Simosen kanssa.

Henkilökohtainen ote on avannut työpaikan lisäksi muitakin yhteyksiä.
– Moni on kertonut kirjoitusten koskettaneen, ja he ovat avautuneet samalla omasta elämästään. Koen, että avoimuudestani on ollut vain iloa.

Anna palautetta

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Yleinen