Yli 20 vuotta jalkapalloa pelannut Johannes Wentin toimi AC Oulun maalivahtina vuosina 2015–2017. Viimeisinä pelivuosinaan Wentin uskalsi näyttää vakaumuksensa myös kentällä.

Rohkeus on rehellisyyttä itselle

12.2.19

Ex-jalkapalloilija Johannes Wentin epäröi pitkään, uskaltaako paljastaa vakaumuksensa. Wentin on yksi Oulussa 16.2. järjestettävän Rohkeutta!-tapahtuman puhujista.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Juha Tamminen .

Joskus aitona, omana itsenään oleminen vaatii erityistä voimaa. Rohkeutta.

Sitä on joutunut itsestään etsimään myös puolitoista vuotta sitten jalkapalloilijan uran lopettanut Johannes Wentin. AC Oulun entinen maalivahti, nykyinen luokanopettajaopiskelija on käynyt omat kamppailunsa voidakseen elää itsensä näköistä elämää.

Wentinin kipuilu ympäristön paineiden ja oman sisäisen äänen välillä ajoittuu kymmenen vuoden taakse, Vaasassa vietettyihin opiskeluaikoihin. Kun opiskelukaverit riensivät juhlimaan, Johannesta veti puoleensa enemmän Raamattu kuin drinkit. Sen tunnustaminen oli kuitenkin vaikeaa.

– Olin kasvanut Kokkolassa Rauhan Sana -lestadiolaisuutta tunnustavassa perheessä. Oma uskoni ei kuitenkaan ollut kovin vahva, vaan peittelin taustaani, ensin kotikaupungissani ja sen jälkeen Vaasassa.

– Kun Raamatun sana alkoi kiinnostaa, uskosta ja uskonnollisuudesta puhuminen tuntui lähes mahdottomalta. Pelkäsin, että minulle nauretaan, jos kerron, millaisesta perheestä tulen. Tai jään joukon ulkopuolelle, jos en ole mukana juhlimassa.

Sisäinen varmuus vakuutti toisetkin

Identiteettikriisin ollessa kiihkeimmillään Johannes Wentin otti asian puheeksi siskonsa ja serkkunsa kanssa. Yksi ratkaisevimmista asioista oli juhlimisen vaihtaminen kristillisen opiskelijatoiminnan tapahtumiin.

– Sen jälkeen ylläni ollut naamari tipahti pois. Kotona Kokkolassa kaverini ihmettelivät, mitä minulle oli tapahtunut, kun en käyttänyt enää alkoholia. Nämä ihmiset olivat minulle edelleen tärkeitä, en vain enää juhlinut heidän kanssaan.

Erityistä rohkeutta vaati vaasalaisille opiskelukavereille kertominen. Yllättäen kukaan ei nauranutkaan hänelle.  Wentin epäilee, että yksi avain toisten kunnioittavaan suhtautumiseen piilee hänellä itsellään vallinneessa, sisäisessä varmuudessa.

– Nuoret käyttävät helposti toisen epävarmuutta hyväkseen. Minussa tapahtui tässä jokin sisäinen muutos, oma sydämen tila muuttui ja sain varmuuden siitä, mikä on minulle oikein.

 

Rohkeus toi yhteyden itseen ja muihin

Muuttaessaan Ouluun nelisen vuotta sitten Johannes Wentin koki voivansa aloittaa elämänsä puhtaalta pöydältä, ilman muiden ennakko-odotuksia. Hän oli uskonsa kanssa sinut.
Kokemuksestaan huolimatta hän sanoo, ettei ole kovin rohkea ihminen.

– On edelleen tilanteita, joissa omasta uskosta puhuminen on vaikeaa. Esimerkiksi työkuvioissa en ole tuonut sitä esille, opintojensa ohessa liikunnanopettajan sijaisena toimiva Wentin tunnustaa.

– Nykyisin pitää olla jotenkin poliittisesti korrekti eikä uskosta puhuminen ole soveliasta. Pitää olla oikea yhteys, jossa sen tuo esille. Toisaalta länsimaissa näiden asioiden esille tuomista ei kuitenkaan joudu varsinaisesti katumaan.

Rohkeus vakaumuksen esille tuomiseen on johtanut moniin antoisiin keskusteluihin.
Wentin kokee voineensa auttaa muita samojen asioiden kanssa kamppailevia nuoria.

Tärkeä rohkeuden synnyttämä hedelmä on vapaus olla oma itsensä.
– Voin nyt olla rehellinen itselleni ja seistä valintojeni takana.

Rohkeutta!-tapahtuma järjestetään lauantaina 16. helmikuuta kello 16–23 Tuiran kirkossa. Illan aikana järjestettävässä talk showssa omasta elämänrohkeudestaan puhuvat valokuvaaja Meeri Koutaniemi, lähetystyöntekijä Pia Pyhtilä ja jalkapalloilija Johannes Wentin.
Tapahtuma käynnistyy nuorten aikuisten Tuuli Saarisen, Dawson Clayn ja Hanna Loivan puheenvuoroilla ja jatkuu kello 17.30 maksuttomalla ruokailulla. Kello 18.15 on vuorossa rohkeuden lähteisiin keskittyvä työpaja. Talk show käynnistyy kello 19.30. Ilta päättyy messuun ja iltapalaan.

Anna palautetta

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä