Kolumni: Sydäntä ja järkeä

19.2.19

Rakkaudettomuutemme tulee ilmi lapsen syrjäytyessä, monen joutuessa edelleen elämään ilman työtä ja sen antamaa sisältöä ja vanhuksen jäädessä ilman ihmisarvoista hoivaa, kirjoittaa Martti Hannula.


Historian professori Kyösti Julku luennoi 1990-luvulla aiheesta ”Mitä on Eurooppa?” Vastaus kiteytyi kolmeen ytimeen: ”Oikeusvaltioperiaate, kristinusko ja siihen sisältyvä jatkuva tiedon jano, joka motivoi koulutusta ja tutkimusta.”

Ihmisen arvo perustuu Luojaan, ei ihmisen ominaisuuksiin. Tehtävänämme on viljellä ja varjella sekä rakastaa niin kuin rakkauden kaksoiskäsky tiivistää.

Miten olemme tehtävässämme onnistuneet? Tutkimustulos ”Suomi on maailman onnellisin maa” ilmaisee olennaisimman.

Oikeusvaltioperiaatteen mukaisesti kohtelemme vakaviinkin rikoksiin syyllistyneitä samalla tavalla riippumatta heidän taustastaan. Koulutus on vahvuutemme. Työpaikkoja on enemmän kuin koskaan ennen, joten valtaosalla ihmisistä on mahdollisuus työllään rakentaa omaa ja yhteistä tulevaisuutta. Ilmastonmuutoksen hidastamisessa tahdomme olla varjelun kärkimaita.

Tehtävänämme on viljellä ja varjella sekä rakastaa.

Martti Hannula

Rakkaudettomuutemme tulee ilmi lapsen syrjäytyessä, monen joutuessa edelleen elämään ilman työtä ja sen antamaa sisältöä ja vanhuksen jäädessä ilman ihmisarvoista hoivaa.

Tällaisista kärsivät myös läheiset ja koko yhteisö. Uskon, että löytyy sydäntä ja järkeä saattaa asiat ihmisarvon mukaiselle tasolle.

Toisenlaista, onnetonta, tulosta tuotti ateistisen maailmankuvan perustalle rakennettu Neuvostoliitto. Tässäkin valossa on vaikea ymmärtää, mitä hyvää vapaa-ajattelijat luulevat saavuttavansa pyrkiessään rajoittamaan kristinuskon tilaa maassamme.

Olemme onnistuneesti nauttineet Euroopan ytimien tuottamista hedelmistä. Pyydetään johdatusta, että näin voimme edelleen jatkaa maassamme ja toimia rakentavana osapuolena myös kansojen joukossa.

Äänesi kevään vaaleissa ei ole turha!

Kirjoittaja on oululainen kirkkovaltuutettu

Anna palautetta kolumnista!

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä