Kuva: Satu Marjamaa, Milla Tikkanen ja Petrus Kinnunen opiskelvat lähihoitajiksi Suomen Diakoniaopiston Oulun kampuksella.
Lisää henkilökuntaa yksiköihin ja soveltuvuuskokeet alan tutkintoihin, toivovat Satu Marjamaa, Milla Tikkanen sekä Petrus Kinnunen haastattelussa. Muutama päivä tämän haastattelunteon jälkeen opetus- ja kulttuuriministeriö tiedotti, että soveltuvuuskokeet palaavat sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten koulutukseen.

Tällä alalla pysytään

13.2.19

Lähihoitajaopiskelijat eivät ole pelästyneet keskustelua vanhustenhoidosta mutta mahdollisia kesätyöpaikkoja he arvioivat nyt aiempaa kriittisempinä. Huonot ja hyvät uutiset hoivakodeista leviävät nopeasti opiskelijoiden parissa.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Riitta Hirvonen .

Lähihoitajaksi opiskelevat Satu Marjamaa, Milla Tikkanen ja Petrus Kinnunen luottavat hoivakohun keskellä mahdollisuuteensa tarjota vanhuksille ihmistä arvostavaa sairaanhoitoa ja huolenpitoa.

Uutiset hoiva-alan ongelmista eivät ole saaneet Suomen Diakoniaopiston Oulun kampuksella opiskelevia edes harkitsemaan alanvaihtoa.

– Tällä tiellä pysytään, sanoo Kinnunen.

– Paremminkin ajattelen niin, että haluaisin tehdä omalta osaltani, omalla työlläni, hoivatyöstä nykyistä parempaa, Marjamaa innostuu toteamaan.

 

Soveltuvuuskokeet takaisin

Nuorilla on näkemyksiä siitä, miten hoitotyöhön liittyviä ongelmia voitaisiin vähentää.

– Lisää henkilökuntaa yksiköihin ja soveltuvuuskokeet alan tutkintoihin. Olisi hienoa, jos hoivakodeissa olisi viriketoimintaa, jota järjestäisivät virikeohjaajat eivätkä hoitotyön ammattilaiset muun työn lisänä, he sanovat.

Satu Marjamaa kiteyttää hyvän hoidon ohjenuoraksi yksinkertaisen periaatteen:

– Hoitotyötä pitää voida tehdä tavalla, jolla jokainen haluaisi itse tulla hoidetuksi.

Lähihoitajaopiskelijoiden parissa on huomattu tämä: mitä kauempana johtoporras on arkisesta hoitotyöstä, sitä suurempi on vaara, että työhön muodostuu epätoivottavia käytäntöjä. Johdolla pitäisi olla yhteys työntekijöihin ja myös hoivaa tarvitsevien omaisiin. Myös taloudellinen voitonkeruu hoivatyöstä lisää riskiä huonoon hoitoon.

Hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmaksi

Työelämän arki on ennättänyt tulla opiskelijoille tutuksi koulutuksen aikana. Osa heistä tekee lisäksi keikkoja muun muassa hoivakoteihin opiskelurahojen kartuttamiseksi.

– Mahdollisia kesätyöpaikkoja arvioi kohun seurauksena aiempaa kriittisemmin. Nyt kysellään ehkä enemmän, onko jostakin tietystä hoivapaikasta kantautunut huonoja uutisia. Myös kotona tämä asia kiinnostaa, sanoo Milla Tikkanen, kun häneltä kysyy, millaisia ajatuksia hoivakohu herättänyt.

Kokemukset eri paikoista leviävät opiskelijoiden parissa. Hyviä ja huonoja uutisia jaetaan, ja hyvämaineiset työpaikat houkuttavat nuoria, jotka ovat valmistumassa vuoden päästä.

Nuorten mielestä työpaikkaohjaajilla on tärkeä merkitys työssäoppimisjaksoilla. He näyttävät tärkeässä osassa mallia, miten hoitotyötä tehdään.

– Tärkeitä oppimiskokemuksia syntyy myös, kun saa omasta työstään palautetta asiakkailta. Positiivinen viesti kantaa pitkälle, Petrus Kinnunen korostaa.

Hoitotyötä pitää voida tehdä tavalla, jolla jokainen haluaisi itse tulla hoidetuksi.

Satu Marjamaa

Hyvät asiat esille

Kevään 2019 yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen on 19.2.–12.3.2019.

Suomen Diakoniaopisto tarjoaa lähihoitajakoulutusta Oulussa, Helsingissä ja Lahdessa. Diakoniaopistosta valmistuu myös nuoriso- ja yhteisöohjaajia sekä lastenohjaajia.

Vaikuttaako medioiden kirjoittelu hoitoalan ongelmista alan vetovoimaisuuteen? Tätä tutkittiin viitisen vuotta sitten. Silloin kyselyn tuloksena oli kokemus, että uutisoinnilla on merkittävä vaikutus hoitoalan vetovoimaisuuteen ja ammatinvalintaan. Selvityksen mukaan median uutisointi painottui liiaksi hoitoalan negatiivisiin puoliin, kun alalla tapahtuu koko ajan myös runsaasti myös positiivisia asioita.

Diakoniaopiston nuorten mukaan ”hyvä meininki” vaikkapa hoivakodissa alkaa usein siitä, että myös johto, pomot, ovat mukana arjen töissä asiakkaiden keskellä.

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko