Tangot ja virret ovat saman kaipauksen ilmauksia

15.2.19

Kaipaus ei ole sidottu aikaan tai paikkaan, ei kulttuuriin tai uskontoon. Se on salattua ja selittämätöntä.


Teksti: Tiedote . Kuvat: Pixabay .

Italialaisen Gualtiero Malgonin Guarda che luna -tangon säe ”Kaipaus vastaa sydämen ääneen” kuvastaa ihmisen ikiaikaista kaipausta. Suomessa tangon teki tunnetuksi vuonna 1960 Olavi Virta levytyksellään Hopeinen kuu.

– Kaipaus ja ikävä liitetään niin rakastettuun kuin Jumalaankin, toteaa rovasti ja runoilija Risto Kormilainen.

Kormilainen puhuu tangon ja virsien suhteesta tiistaina 19. helmikuuta Aleksinkulmassa pidettävässä Oulun Eläkeliiton tilaisuudessa.

Vanhan testamentin rakkauden ylistys Laulujen laulu on Kormilaisen mukaan upea rakkaus- ja häälaulujen kokoelma.

– Se on voimakas, eroottinenkin runokokoelma, jota voidaan lukea niin syvällisenä kahden rakastetun vuoropuheluna kuin Kristuksen ja seurakunnan suhdetta kuvaavana teoksena.

Virret ja tangot ovat terapeuttista runoutta.

Risto Kormilainen

Satumaa on suomalaisen kaipuun ikoni

Kaipaus lähtee liikkeelle Raamatun luomiskertomuksesta. Kaipaus ei ole sidottu aikaan tai paikkaan, ei kulttuuriin tai uskontoon. Se on salattua ja selittämätöntä.

– Suomalaisen kaipuun suuri ikoni on ehdottomasti Unto Monosen Satumaa. Mononen teki tangon todennäköisesti vuonna 1949 ollessaan vasta 19-vuotias. Sanat tosin syntyivät viisi vuotta myöhemmin.

Laulu osoittaa Kormilaisen mukaan kypsyyttä tekijältään, niin vahva ja koskettava sen sanoma on. Siivet tango sai alleen, kun Reijo Taipale levytti sen uudemman kerran vuonna 1962.

Mononen riimittelee: ”…vaan siivetönnä en voi lentää / vanki olen maan.”

– On vain odotus, kaipuu johonkin, jolle ei ole nimeä. Iskelmissä ja hengellisissä lauluissa on samanlaista kaikupohjaa, vaikka tekijät ovat kirjoittaneet tekstinsä erilaisista lähtökohdista ja intentioista.

Itkuvirsi kertoo sisäisistä tunteista

Virsi 631, Oi Herra, jos mä matkamies maan toimii ajattomasti myös tänään puhdistavana itkuvirtenä. Itkuvirsi on sanoiksi saatettu taiteen ilmiasu ihmisen sisäisistä tunteista, Kormilainen tulkitsee.

– Virret ja tangot ovat terapeuttista runoutta antaen tilaa omalle ajattelulle niin laulettuna kuin luettunakin. Ne auttavat järjestämään omaa elämää kriisienkin keskellä.

Eläkeliiton tiistaitilaisuus 19.2.2019 kello 10 Aleksinkulmassa (Aleksanterinkatu 9, Oulu). Pääsymaksu 3 euroa sisältää arvat ja kahvit.

Kerro mielipiteesi jutusta täällä

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko