Sari Soininen ja Minna Marttila osallistuivat mielellään Yhteisvastuukeräykseen, koska keräys on kirkon vaikuttamistyötä.

Vaikuttava kirkko innostaa

26.2.19

Kirkko voisi olla jopa aiempaa aktiivisempi yhteiskunnallinen vaikuttaja, sanoo Diak Oulun kampuksella sairaanhoitaja-diakonissaksi opiskeleva Minna Marttila. Tänään Diakissa ja Suomen Diakoniaopistossa vietettiin Yhteisvastuukeräys-päivää. Keräys ottaa kantaa lasten ja nuorten tasa-arvoisen koulutuksen puolesta.


Teksti: Teksti ja kuvat: Riitta Hirvonen .

Sairaanhoitaja-diakonissaksi Diakin Oulun kampuksella opiskeleva Minna Marttila näkisi mielellään kirkon aiempaa aktiivisempana kannanottajana esimerkiksi silloin, kun yhteiskunnassa käydään keskustelua vanhusten ja lasten hyvinvoinnista.

Marttila ja hänen opiskelijatoverinsa Sari Soininen muistavat, että kirkko on ollut lähimenneisyydessä aktiivinen vaikuttaja muun muassa saattohoidon kehittämisessä ja ylivelkaantuneiden auttamisessa. Molempiin aiheisiin kirkko on puuttunut Yhteisvastuukeräyksen avulla.

Marttila näkee, että kirkon voimallisia äänenpainoja tarvitaan erityisesti silloin, kun puhutaan niistä ihmisistä, jotka uhkaavat jäädä yhteiskunnallisen avun ulkopuolelle.

Opiskelijat oudoksuvat ajatusta, ettei kannanottajan rooliin uskalla ryhtyä vihapostin pelossa.

– Kyllä asioista voi puhua ja sanoa näkemyksensä, kun säilyttää arvostavan puhetyyylin erilaisia ajatuksia kohtaan, Marttila sanoo.

– Muutoksia ei tapahdu ilman uskallusta puhua. Olisi kauheaa, jos tällaista uskallusta ei ole,  hän lisää.

Tänään tiistaina Diakonia-ammattikorkeakoulun ja Suomen Diakoniaopiston Oulun kampuksilla vietettiin yhteistä Yhteisvastuukeräys-päivää. Opiskelijat liikkuivat kaupungin kaduilla keräyslippaiden kanssa ja möivät pullaa sekä kirppistavaraa keräyksen hyväksi.

Tänä keväänä Yhteisvastuukeräys muistuttaa, että köyhien lasten määrä Suomessa on kasvussa. Monien nuorten kohdalla unelmien ammatti on vaarassa jäädä haaveeksi, jos perheellä ei ole varaa maksaa opinnoista aiheutuvia kustannuksia, kuten tietokonetta, oppikirjoja tai ammatillisissa opinnoissa tarvittavia välineitä.

Ulkomailla yhteisvastuuvaroin autetaan katastrofien ja konfliktien aiheuttamissa hätätilanteissa pahiten kärsineitä ihmisiä, tänä vuonna erityisesti nuoria. Keräysvaroin tuetaan koulunsa keskeyttämään joutuneiden oppilaiden paluuta takaisin kouluun, jaetaan koulu- ja hygieniatarvikkeita sekä autetaan koulumaksuissa.

Lisätietoa Yhteisvastuukeräyksestä

Anna palautetta jutusta!

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Näkemyksiä