Kodassa valmistetut vartaat maistuvat Janne Vihattulalle, Joona Junttilalle ja Eetu Sääjärvelle.

Avotulella syntyy herkkuja

5.3.19

Muhoksen eräkokkikerholaiset oppivat tekemään ruokaa ulkona.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Marita Ahlgren .

Koortilan toimintakeskuksen kodassa leijailee kevyt savu. Liekit nuolevat tulisijaan asetettuja halkoja, mutta huomio kiinnittyy niiden sijaan tulen ylle käännettyyn ritilään. Siinä tirisevät vartaat, joihin on pujotettu värikkäitä kasviksia ja ruskeaksi paahtuvaa naudanlihaa.

Eräkokkikerholaiset Janne Vihattula, Tuomas Rosberg, Joona Junttila ja Eetu Sääjärvi seuraavat tarkkaan, milloin ruoka alkaisi olla kypsää.

– Sen tietää siitä, kun liha on hyvänvärinen. Kypsyyden voi testata vaikka grillitikulla tökkäämällä, kerholaiset arvelevat.

 

Ruoanlaittotaitoja ja eräilyn etikettiä

Muhoksen 4H:n ja seurakunnan järjestämässä eräkokkikerhossa ruokaa valmistetaan Koortilan kodan lisäksi pihapiiristä löytyvässä katoksessa.

Kerhonohjaaja Tanja Rosberg tekee esivalmistelut, jotta kerholaiset ehtivät kokkauksen lisäksi harrastaa myös pihaleikkejä. Tällä kertaa Rosberg valmistanut etukäteen salaatin ja perunasosetta, joka lämpiää nuotion loimussa.

Kokki ja parhaillaan eräkokiksi opiskeleva Rosberg suosii ruoanlaitossa tuoreita aineksia. Niitä käytetään mahdollisimman paljon myös eräkokkikerhossa.

Samalla opetellaan luonnossa liikkumiseen ja taukopaikkojen käyttöön kuuluvia hyviä tapoja.
– Jäljet siivotaan joka kerta, biojätteet viedään niille varattuun astiaan ja poltettujen puiden tilalle tuodaan uusia, Rosberg kertaa.

– Itse ruoanlaitto on samanlaista kuin kotikeittiössä. Täällä ruoka valmistuu uunin tai hellan sijaan tulen ääressä.

 

Toiveissa kebakkoja ja nuotiokahvia

Vaikka kerho kokoontuu vasta toista kertaa, kerholaiset eivät ole avotulella kokkaamisessa täysin ummikkoja. Tuomas, Joona ja Janne kertovat tehneensä ennenkin ruokaa nuotiolla.

– Tulin kerhoon, koska haluan oppia kokkaamaan. Joskus teen kyllä päiväruoan kotona itse. Osaan valmistaa lenkkiä sekä pekonia ja munia, Janne kertoo.

Kerholaiset pitävät tukevista eväistä, sillä seuraavaksi he haluaisivat tehdä jauhelihakebakkoja.

– Nokipannukahvitkin olisi mukava keittää, pojat miettivät.

4H-kerholta pannua ei löydy, mutta Joona lupaa tarvittaessa tuoda kotoa omansa.

 

Maku on kohdillaan, vielä tarvitaan ripaus malttia

Kerholaiset arvioivat vartaiden olevan valmiita syötäväksi. Ruoka nostetaan lautasille ja päästään kerhon huippukohtaan, ateriointiin.

Vartaiden mausta kokkaajat antavat hyvät pisteet, mutta lihan sitkeys mietityttää.

– Vartaiden olisi pitänyt antaa kypsyä hieman pidempään, mutta samallahan tässä opetellaan kärsivällisyyttä, toteaa kerhonohjaaja.

Seuraavalla kerralla menu sisältää täytettyjä leipiä ja jossakin vaiheessa päästään patikoimaan läheiseen Kirkkosaareen.

Eräkokkikerhossa on vielä tilaa, mutta osallistumisesta samoin kuin poisjäännistä on ilmoitettava raaka-aineet hankkivalle kerhonohjaajalle etukäteen.

Anna palautetta

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Muhoksen seurakunta Yleinen