Kastel-kuoro on äänessä tarttuvien sävelmien teoksessa

22.3.19

Helposti korvaan tarttuvia melodioita ja koskettavia tekstejä. Niitä on luvassa Kastellin kirkossa 27. maaliskuuta kuultavassa Suomalaisessa messussa.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Minna Kolistaja .

Kastel-kuoro esitti samaisen musiikkiteoksen jo keväällä 2018.

– Kuorolaisilta tuli toivetta, että Suomalainen messu voitaisiin esittää toistamiseen ja olin itsekin miettinyt samaa. Koska teos oli meille jo tuttu, harjoituksissa on keskitytty esityksen hiomiseen, sanoo Kastel-kuoron johtaja, Karjasillan seurakunnan kanttori Riitta Ojala.

Tamperelaisen Lasse Heikkilän säveltämä, messun muotoon rakennettu sävelteos esitettiin ensi kertaa vuonna 1998. Sen jälkeen Suomalaista messua ovat esittäneet seurakuntien omat kuorot kautta maan. Lisäksi musiikkiteoksen on voinut nähdä ja kuulla Suomea kiertävän kansanmusiikki –ja tanssiryhmä Valkian esittämänä.

Hengellistä, isänmaallista, kansallistuntoa ja historiaa

Mikä Suomalaisessa messussa meihin vetoaa? Tarttuvat melodiat ja koskettavat tekstit, Ojala arvioi.

– Suomalaisessa messussa hengellinen sisältö yhdistyy isänmaallisuuteen, suomalaiseen historiaan sekä suomalaiseen kansallistuntoon kansanomaisella tavalla, Ojala sanoittaa messun kestosuosiota.

Ojalaa itseään viehättää Suomalaisen messun erityisesti sen kansanmusiikkiluonne.

– Säestykseen olisikin sopinut myös harmoni, mutta sellaista ei Kastellin kirkossa ole, sanoo messun pianolla säestävä kanttori.

Koko teos on Ojalan mukaan helposti kuunneltava. Lisäksi Kastel-kuoron esitykseen sisältyy kaksi yhteislaulua, jossa seurakuntalaiset voivat olla mukana. Sanat löytyvät käsiohjelmasta.

Esitys kestää noin tunnin.

– Koreografisia elementtejä meillä ei ole. Luvassa on ihan perinteisen tyylin kuoroesitys.

Kansallispuvut juhlistavat esitystä

Kuorolaiset pukeutuvat kansallispukuihin tai messun henkeen sopiviin kansanomaisiin asuihin.

Aini Heinilehto ja Riitta Haaranen ovat kuvan ottoa varten pukeutuneet esiintymisasuihinsa: Aini Munsalan pukuun, Riitta Parikkalan pukuun.

– Kansallispuvut tahtovat jäädä vähälle käytölle. Siksi nämä on mukava pukea ylle esitystä juhlistamaan, naiset tuumaavat.

Haaranen ja Heinilehto odottavat esitystä innostuneina.

– Kappaleet ovat kansanomaista, rytmikästä, iloista, jotenkin suomalaisia tuntoja kuvaavaa musiikkia. Messun osat kuten uskontunnustus ja synnintunnustus ovat mukana tuoreella tavalla kerrottuina.

Suosikkikappaleita messussa kummallakin on useita.

– Esimerkiksi ”Vuosi Luojan kämmenellä”, siinä on kauniit sanat. Ja ”Vaarivainaan kannel”, se on jotenkin liikuttava, kun omakin isäni on ollut sodassa, sanoo Riitta Haaranen.

Suomalainen messu esitetään keskiviikkona 27.3. kello 19 Kastellin kirkossa. Kastel-kuoro. Henna Nabb, viulu. Riitta Ojala, piano. Jonne Pirkola, hartaus ja juonto. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Kastellin kirkkokuoro on toiminut vuoden alusta lähtien uudella nimellä Kastel-kuoro. Kuoro esittää 27. maaliskuuta Suomalaisen messun ja on huhtikuussa mukana Tuomasmessussa. Kuoroa voi kuulla myös Karjasillan seurakunnan jumalanpalveluksissa.

 

 

 

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Karjasillan seurakunta Seurakunnat Yleinen