Kuva: Elsi Salovaara, kuva: Sanna Krook

Pääkirjoitus: Perintö elää meissä

12.3.19

Aineetonta kulttuuriperintöä, tapoja ja käytäntöjä, versoo koko ajan lisää, ja jättävät jälkensä meihin, pohtii Elsi Salovaara.


Teksti: Elsi Salovaara . Kuvat: Sanna Krook .

Perhekerhot, rippileirit, isoskoulutus, vähävaraisten ateriat, senioripiirit. Seurakunnissa tapahtuu paljon, joka jättää meihin jälkensä.

Aineetonta kulttuuriperintöä, tapoja ja käytäntöjä, versoo koko ajan lisää. Yksi näkyvä esimerkki ovat kirkkoja koristavat kastepuut, joihin ripustetaan jokaisen seurakunnassa kastetun lapsen nimi vihreään puiseen lehteen kirjoitettuna.

Useassa seurakunnassa vuoden aikana kastettujen lasten perheet kutsutaan yhdeksän kuukautta ennen joulua pidettävään Marian ilmestyspäivän messuun. Tuolloin kastelehdet jaetaan koteihin vietäviksi. Monissa seurakunnissa ne postitetaan perheille messukutsun kanssa, ja joillakin paikkakunnilla kastelehdet voi hakea kirkkoherranvirastosta.

Sydämenmuotoinen lehti on käsin kosketeltava esimerkki aineettomasta kulttuuriperinnöstä. Ne konkretisoivat seurakunnan kasvua ja elinvoimaa.

On mielenkiintoista nähdä, miten kastepuun lehdet näkyvät tulevaisuudessa.

— Elsi Salovaara

Muistot lapsen ensimmäisestä suuresta juhlasta ovat tärkeitä. Kansioihin ja muistolaatikoihin talletetaan lehdistä leikattuja kasteilmoituksia, juhlassa napattuja valokuvia ja onnittelukortteja. Jatkossa yhä useammassa perheessä muistoksi jää myös kastepuun lehti.

On mielenkiintoista nähdä, miten kastepuun lehdet näkyvät tulevaisuudessa. Jäävätkö ne vanhempien tai isovanhempien muistojen laatikoihin, vai saavatko teinit ne itselleen, koristaakseen niillä huoneensa oven tai merkitäkseen puisella sydämellä oman pyyhekoukkunsa.

Toivottavasti kastepuun lehdistä tulee osa lapsen ja nuoren arkea, osa lapsuutta. Parinkymmenen vuoden päästä nuorten aikuisten ensimmäisiin asuntoihin kannettavissa muuttolaatikoissa voi yhä useammin olla mukana kastepuun lehti perinteisten kummilusikoiden sijaan.

Kun tuntee oman taustansa ja kulttuuriperintönsä, on helpompi ponnistaa maailmaan.

Kerro kommenttisi kirjoitukseen täällä

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä Seurakunnat