Kuva: Pastorit Jenni Siljanderja Ari Savuoja sekä tuomiokirkkoseurakunnan vapaaehtoinen Eero Karjalainen ovat järjestämässä anglikaanien vierailua Ouluun.
Jenni Siljander, Ari Savuoja ja Eero Karjalainen kokevat kristittyjen kirkkojen yhteydenpidon tärkeänä.

Samassa hengessä

20.3.19

Huhtikuussa Ouluun saapuu vieraita anglikaanikirkosta. Luvassa on iholle menevää puhetta Jumalan kosketuksesta.


Teksti: Elsi Salovaara . Kuvat: Elsi Salovaara .

Viikkoa ennen pääsiäistä pidettäville New Wine -rohkaisupäiville saapuu Englannista puhujaksi anglikaanikirkon kirkkoherra Richard Thomas tiimeineen.

Oulun tuomiokirkkoseurakunnan pitkäaikainen vapaaehtoinen Eero Karjalainen on ollut järjestämässä vierailua.

– Osaamme viljellä, mutta he tuovat apulantaa, Karjalainen kuvailee.

Vierailun järjestämisessä on ollut apua kristittyjen kansainvälisestä, Englannista alkunsa saaneesta New Wine -verkostosta. Se on seurakuntien uudistumiseen tähtäävä verkosto, jonka keskeisiä arvoja ovat ylistäminen, Jumalan Sanan opettaminen ja Jumalan kohtaaminen.

Torstaista sunnuntaihin kestävien päivien tapahtumat ovat kaikille avoimia.

Luterilaiset ja anglikaanit ovat sisarkirkkoja

Oululaispastoreille Ari Savuojalle ja Jenni Siljanderille verkosto on tuttu. He ovat perheineen osallistuneet muutaman kerran New Winen Suomen kesätapaamisiin, joissa on ohjelmaa kaikenikäisille.

New Wine -verkostolla ei ole työntekijöitä, vaan toimintaa pyöritetään vapaaehtoisvoimin. Ari Savuoja kertoo, että Suomessa tapahtumissa käy laajasti erilaisista taustoista tulevia kristittyjä.

Verkostoa voi kuvailla matalan kynnyksen yhteistyöksi eri suuntien kanssa. Olennaista on ekumeeninen henki, näkemys siitä, että kristityt ovat yhtä.

– Ihmiset kokevat, että tapahtumiin voi tulla, vaikkei kaikesta olisikaan samaa mieltä, hän toteaa.

Anglikaanit ja luterilaiset ovat sisarkirkkoja. Suomessa asuvat anglikaanikirkon jäsenet voivat osallistua seurakuntien toimintaan täysivertaisina jäseninä ja päinvastoin. Verkoston kautta yhteydet kirkkojen välillä ovat vahvistuneet.

Tilaa annetaan myös Pyhälle Hengelle

Jenni Siljander kertoo kuulleensa usein kysymyksen, miksi kristinusko on niin synkkää. New Wine -tapahtumissa lähdetään liikkeelle ilon kautta.

Puheissa keskitytään aiheisiin, jotka käsittelevät ihmisten arkea. Jumalan kosketus ihmisten elämään kuuluu kertomuksissa.

– Monesta anglikaanista on mieleeni jäänyt se, kuinka henkilökohtaisesti he puhuvat. He uskaltavat näyttää, kuinka rikki ovat, Siljander kertoo.

– Opetus ei ole luentoa, vaan elämän jakamista, Eero Karjalainen luonnehtii.

– Jos me luterilaiset puhuisimme sillä voimalla, miten se vaikuttaisikaan ihmisiin, Siljander pohtii.

Verkoston tapahtumissa keskitytään siihen, mikä on yhteistä. Pyhästä Hengestä puhutaan enemmän kuin luterilaisessa kirkossa, jossa keskitytään Isään ja Poikaan.

– Niin, voisi sanoa, että Jumalan kolminaisuus on paremmin tasapainossa, Siljander tiivistää.

Jokainen saa olla tapaamisissa sellainen kuin on.

– Käsiä ei tarvitse nostella ilmaan, jos se ei tunnu luontevalta, Savuoja toteaa hymyillen.

Rukoileminen ja yhteiset esirukoukset toisten puolesta ovat tärkeässä roolissa. Eero Karjalaiselle ne ovat tuttuja, sillä on toiminut parikymmentä vuotta Oulussa Elämän lähteellä -iltojen vastaavana. Siellä hän on huomannut, että ihmiset kaipaavat rohkaisua.

– Esirukouksen pyytäminen ei ole suomalaisille helppoa.

New Wine -rohkaisupäivät järjestävät Oulun vapaaseurakunta ja Oulun tuomiokirkkoseurakunnan Elämän lähteellä -palvelutiimi.

Käsiä ei tarvitse nostella ilmaan, jos se ei tunnu luontevalta.

Ari Savuoja

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko