Eetu Kejonen on kiinnostunut kirkon herätysliikkeistä. Nyt hän perehtyy niin kutsuttuun viidesläisyyteen.

Tutkija selvittää viidesläisyyden jättäneiden tarinoita

12.3.19

Eetu Kejonen kaipaa tarinoita, jotka liittyvät viidennestä herätysliikkeestä, viidesläisyydestä, irtautumiseen.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Rauhan Tervehdyksen arkisto .

Suuri ilmiö pinnan alla. Näin tutkija Eetu Kejonen kuvailee aihetta, jota hän ryhtyy tarkastelemaan.

Kejosen tutkimuskohteena ovat viidennestä herätysliikkeestä, niin kutsutusta viidesläisyydestä irtautuneiden henkilöiden kokemukset. Hän kerää kirjoituksia henkilöiltä, joilla on ollut omakohtainen side viidesläisyyteen mutta jotka kokevat erkaantuneensa liikkeestä.

Kejosta kiinnostavat muun muassa, mitkä syyt ovat johtaneet liikkeestä irtautumiseen ja miten jäsenyys näkyy tänä päivänä lähteneiden elämässä.

– Kiinnostavaa on kuulla sekin, ovatko ”exät” liittyneet ehkä johonkin toiseen liikkeeseen. Mikä on heidän nykyhetken tarinansa, Eetu Kejonen kyselee.

Mutta miksi tutkija, TT Kejonen puhuu suuresta ilmiöstä?

– Entiset viidesläiset muodostavat ison ”herätysliikkeen”. Lähtemisiä ei ole juuri aiemmin tutkittu. Uskon, että keräämääni tietoa tarvitaan myös kirkon sisällä. Herätysliikkeiden elämä ja julkisuuskuva suuntaavat kirkkoon kohdistuvia yleisiä asenteita.

Kejonen on aiemmin perehtynyt tutkimustyössään vanhoillislestadiolaisuuteen ja herännäisyyteen. Hän on selvittänyt erilaisin sitein näihin kahteen liikkeeseen kytkeytyvien seksuaalivähemmistöjen kokemuksia.

Viidesläisyyttä edustavat Suomen kirkossa muu muassa Suomen Raamattuopisto, Kansan Raamattuseura ja Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys.

Anna tästä jutusta palautetta

 

Miksi lähdit ja muita kiinnostavia kysymyksiä

Tässä Eetu Kejosen kirjoituspyyntö:

Teen Åbo Akademin teologisen etiikan ynnä uskonnonfilosofian oppiaineessa ruotsinkielistä väitöskirjan jälkeistä tutkimusta viidennestä herätysliikkeestä irtautuneiden henkilöiden kokemuksista.

Kerään tutkimustani varten kirjoituksia kaikenikäisiltä (täysi-ikäisiltä) henkilöiltä, joilla on ollut omakohtainen side viidenteen herätysliikkeeseen ja jotka kokevat erkaantuneensa siitä.

Olen kiinnostunut esimerkiksi seuraavanlaisista kysymyksistä: Mitkä syyt myötävaikuttivat jäsenyyteesi viidennessä herätysliikkeessä? Mitä liike ja sen jäsenyys merkitsivät sinulle? Mitkä syyt ja prosessit johtivat irtautumiseesi liikkeestä? Miten koit irtautumisen? Millaiseksi koet nykyisen suhteesi viidenteen herätysliikkeeseen ja suomalaiseen kristillisyyteen laajemminkin?

Pyydän sinua ensisijaisesti kirjoittamaan aiheesta. Voit kirjoittaa täysin vapaamuotoisesti, omin sanoin ja mistä tahansa näkökulmasta. Tekstisi ei tarvitse rajoittua edellä listattuihin kysymyksiin.
Kirjoita mieluiten sähköisesti ja lähetä tekstisi sähköpostina tai sähköpostin liitetiedostona. Voit myös lähettää tekstisi kirjeenä. Voit kirjoittaa nimettömänä, mutta pyydän sinua mainitsemaan ikäsi ja sukupuolesi.

Tekstin pituudella ei ole ala- tai ylärajaa. Voit kirjoittaa suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Pyydän kirjoituksia 31.3.2019 mennessä.

Tutkimustulosten julkaisemisen yhteydessä kirjoituksista julkaistaan esimerkkiotteita. Niistä häivytetään henkilönimet ja muut tunnistamisen mahdollistavat tiedot.

Tutkimushankkeen päätyttyä kirjoitukset arkistoidaan Tampereen yliopiston Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon mahdollista myöhempää tieteellistä tutkimusta varten. Tästä arkistoidusta aineistosta poistetaan mahdolliset tunnistamisen mahdollistavat tiedot.

Mikäli et halua, että kirjoituksesi arkistoidaan, kerro se kirjoituksesi alussa. Tällöin hävitän kirjoituksesi tutkimusprojektini valmistuttua. Kirjoitustasi käsitellään luottamuksellisesti ja kirjoittajien anonymiteetti taataan.

Vastaan mielelläni kysymyksiin ja kiitän lämpimästi osallistumisestasi.

Eetu Kejonen
apurahatutkija
eetu.kejonen@abo.fi
puh. 041−700 3172
Åbo Akademi, Piispankatu 19, 20500 Turku

Lue tästä, mitä viidesläisyys on

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Näkemyksiä