Kuva: Jens Korndörfer
Oulun Urkupäivillä esiintyvä Jens Korndörfer vierailee ensimmäistä kertaa Suomessa. Hänen konserttinsa on Karjasillan kirkossa to 21.3. kello 20.

Urkutaituri esiintyy Oulussa ja odottaa tapaamisia kuuntelijoiden kanssa

12.3.19

Ensi viikolla (19.–21.3.) järjestettäville Oulun Urkupäiville on saatu esiintyjäksi yhdysvaltalainen urkutaiteilija Jens Korndörfer.


Teksti: Ismo Hintsala . Kuvat: Julia Dokter .

Mikä synnytti sinussa aikoinaan inspiraation musiikin pariin?

– Ensimmäinen urkujensoiton opettajani vei minut kohtalokkaaseen konserttiin, jossa kuulin kaikki neljä Bachin Toccataa. Lumouduin täysin Toccataan d-mollista, ja halusin sen oppia ehdottomasti. Yhtäkkiä vietin useita tunteja joka päivä paikallisessa kirkossa harjoittelemassa.

– Yksi pastoreista asui kirkon vieressä ja äänieristykset olivat olemattomat. Kun harjoittelin ”kaasu pohjassa” uruilla, kertoi pappi olevansa iloinen siitä, että pidän urkujensoitosta. Varovaisesti hän kuitenkin kyseli, olisiko mahdollista harjoitella myös pehmeämmillä äänillä.

– Myöhemmin kuulin ranskalaisten Jean Guilloun ja Olivier Latryn soittoa, jotka herättivät elinikäisen rakkauden ranskalaiseen urkumusiikkiin. Myöhemmin hain Pariisin konservatorioon, jotta voisin opiskella Latryn oppilaana.

Onko sinulle kertynyt hauskoja tilanteita konserttimatkoiltasi eri puolilta maailmaa?

– Kun olin Hongkongissa, urkuriystävä vei minut illalliselle todelliseen kiinalaiseen ravintolaan – eli paikkaan, jossa ei ollut ikkunoita ulospäin, ei ruokalistaa englanniksi eikä edes kuvia annoksista. Vaikka minulla ei ollut lopulta aavistustakaan siitä, mitä olin syönyt, oli se kaikki suurta herkkua. Meniköhän aterialla lopulta hämähäkkejä vai mitä?

– Saksasta muistan kamalan konsertin, jossa harjoituksen alkajaisiksi urkupuhaltimen sähkömoottori hajosi. Uusi moottori onnistuttiin saamaan juuri ennen konserttini alkua mutta minun piti vetää kylmiltään urkukonsertti läpi ilman, että olin koskaan kuullut ääntäkään siitä soittimesta. Itse asiassa samantyyppisillä uruilla soitan konsertin myös Oulussa, Karjasillan kirkon uruilla, mutta siellä taitavat moottorit ja urut olla aika uudet.

– Rakastan ihmisten tapaamista ja tutustumista uusiin maihin ja kulttuureihin.

Mitä haluaisit sanoa niille, joka harkitsevat urkukonserttiin tulemista Oulun vierailullasi?

– Urut on maailman kiehtovin instrumentti. Uruilla voidaan jäljitellä useimpia muita instrumentteja, niissä on hirmuinen dynaaminen alue: hädin tuskin kuultavissa olevasta äänestä ukkosen myrskyyn.

– Ohjelmaani kuuluu Bachia, jonka musiikin voima kohtalokkaasti työnsi minut urkupenkille. En tahdo malttaa odottaa, että pääsen soittamaan tätä hienoa musiikkia Oulussa. Toivon myös tapaamisia konsertin jälkeen.

 

Korndörferin konsertti Karjasillan kirkossa on 21.3. kello 20. Oulun Urkupäivien järjestelyissä on mukana Oulun seurakuntia, OAMK, Oulun konservatorio sekä Piteån musiikkikorkeakoulu.

Jutun kirjoittaja  Ismo Hintsala on Oulun ammattikorkeakoulun urkumusiikin kouluttaja ja kirkkomusiikin vastuuopettaja. Hän on myös yksi Urkupäivien kehittäjistä.

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä