Kuva: btf

Kolumni: Uusi maastokartta

15.3.19

Yritän pitää silmäni ja korvani auki. Hyväksyä sen, että minun maastoni voi olla erilainen kuin toisen, mutta sillekin on sijansa, kirjoittaa Nuusa Parkkinen.


Se iskee illalla saunan lauteilla. Olen lukenut saman tekstin lukemattomia kertoja työvuosieni aikana.

”Minun Isäni kodissa on monta huonetta, enhän minä muuten sanoisi, että menen valmistan teille asuinsijan. Menen valmistamaan teille sijaa…” Rynnistän ulos, otan kännykästä esille alkukielisen Uuden testamentin. Asuinsija, sija, topos – paikka, alue, mahdollisuus. Uudenlainen maastokartta levittäytyy eteeni. Yllätyn, liikutun, nauran.

Menneellä viikolla olen kuunnellut näyttelijä Antti Holman New Yorkin asuntonsa komerossa äänittämän podcastin. Kymmenen tuntia yksinpuhelua ja vastauksia ihmisten lähettämiin kysymyksiin, joihin Holma pyrkii Auta Antti! -ohjelmassaan vastaamaan vaikka ei ole ”minkään alan asiantuntija”.

Paaston aikana etsin uusia topografioita.

— Nuusa Parkkinen

Huumorin läpäisemänä, mutta samalla äärimmäisen syvien teemojen parissa Holma pohtii maailman tilaa, sukupuolirooleja, parisuhteita, maailmantuskaa, mielenterveyttä, elämänkaarta… Ja eräässä jaksossa kärsimyksen ongelmaa ja Jumalaa.

Omien sanojensa mukaan Holma ei kestänyt juopaa, joka liittyi ”sellaiseen hilpeään keskiluokkaisuuteen kirkossa” ja hänen oli vain lähdettävä. Jälleen kohouma maastossa: Hän jatkaa vakavana siitä, kuinka häneen kuitenkin jäi kytemään sellainen teologinen ajatus, että Jumala on nimenomaan haavoissa, ei suorittamisessa tai täydellisyydessä, kiillotetussa status-keskeisessä elinpiirissä, vaan siellä, missä mikään ei onnistu. Sitten hörpätään taas kahvia ja mennään kohti seuraavia kysymyksiä.

Paaston aikana etsin näitä mahdollisuuksia, uusia topografioita: Yritän pitää silmäni ja korvani auki. Hyväksyä sen, että minun maastoni voi olla erilainen kuin toisen, mutta sillekin on sijansa. Monenlaiselle on. Niin monia huoneita, toisinaan puhetta komerosta käsin.

Kirjoittaja on Tyrnävän seurakunnan vs. kappalainen

Kerro ajatuksesi kolumnista täällä

 

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä Tyrnävän seurakunta