Riku-Matti Järvi on tuttu ja tervetullut vieras Kenttiellä.

Yhä enemmän työtä yhdessä

7.3.19

Joka toinen maanantai seurakunta tarjoaa kahvit Kenttätien päihdeongelmaisille ja asunnottomille. Kahvin lomassa diakoniatyöntekijä Riku-Matti Järvi kysyy talon asukkaiden kuulumisia.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Riitta Hirvonen .

Kenttätien palvelukeskuksen pihamaalla vedellään päivän alkaessa aamusauhuja. Aurinko paistaa, päivästä on tulossa kirkas mutta tupakkapaikan miehistä näkee, ettei valo ole pilkottanut näiden kavereiden elämässä liiaksi. Rankka elämä näkyy kasvoilta.

Kun päihdetyön diakoniatyöntekijä Riku-Matti Järvi saapuu paikalle, tulijaa tervehditään hiljaisesti tupakansavun keskeltä. Tervetulotoivotukset Järvi – tuttu vieras – kuulee myös talon vastaanotosta. Heti ulko-oven jälkeen vieraille selviää, ettei talo tarjoa mitään viiden tähden majoitusta. Vastaanottoon tullaan metallipaljastimen kautta.

Keittiöön Järvi kulkee yhteismajoitustilan kautta. Moni vielä nukkuu sikeästi omalla petipaikallaan.

Sumppia ja jutustelua

Järvellä on mukanaan pari pussia kahvia. Oulun tuomiokirkkoseurakunta tarjoaa joka toinen maanantai kello 10 Kenttätiellä aamukahvit. Ottakaahan sumppia, sanoo Järvi, kun väkeä alkaa kertyä talon keittiöön.

Kahvi kelpaa ja myös muutama sana edellissunnuntain raamatuntekstistä. Järvi ei puhu pitkään, painokkaimmin hän sanoo ehkä tämän lauseen:

– Jumala jaksaa meitä rakastaa ja olla armahtavainen Isä. Sellaista päivää ei kuulkas ole, että Jumalan rakkaus meitä kohtaan loppuisi.

Kun hartauspuhe on pidetty, Järvi kysyy paikallaolijoilta, mitä heille kuuluu.

Diakonia kohtaa, kun ihmiset ovat heikoilla

Oulun seurakuntien ja Oulun kaupungin päihdeasumispalveluiden yhteistyö Kenttätiellä perustuu pitkään yhteiseen historiaan. Säännöllisesti Järvi on käynyt talossa pari vuotta mutta jo sitä ennen seurakunnan edustaja oli paikan vakiovieras.

Järvelle käynnit Kenttätiellä ovat itsestään selvää diakoniatyötä.

– Siellä on usein ihmisiä, jotka ovat kaikkein kurjimmassa tilanteessa. Juuri siellä diakonian kuuluu olla.

Järvi kertoo joka kerta vierailullaan avusta, jota diakoniatyö voi tarjota palvelukeskuksen päihdeasiakkaille ja muille talon asunnottomille. Keskustan seurakuntatalolla, noin puolen kilometrin päässä Kenttätieltä, on tiistaiaamuisin ilmainen aamupala ja keskiviikkona kahdella eurolla saa terveellisen lounaan.

Aterioiden lisäksi Järvi lupaa keskusteluapua. Kenttätien aamusumpilla hän sanoo:

– Tulkaa koputtelemaan työhuoneeni ovea, kun liikutte keskustassa. Minun työtäni on auttaa, kun ihmisillä on ongelmia. Mietitään yhdessä, mitä voidaan tehdä, jotta asiat menisivät elämässä eteenpäin.

Yhteistyö on arkea, sitä tehdään koko ajan enemmän

Järvi tietää, että päihdeongelmaisten auttamisessa yhteistyön tekeminen muun muassa kaupungissa toimivien järjestöjen kanssa on hyödyllistä. Yhteistyökumppaneita diakonialla on useita, hän kertoo.

– Yhä enemmän työtä tehdään verkostoituneena muiden kanssa,

Ani harvoin Järvi törmää ennakkoluuloihin kirkon edustajaa kohtaan. Epäilevä suhtautuminen muuttuu herkästi, kun tutustutaan lisää.

Teologialla Järven työssä ei kannata brassailla. Kenttätiellä puhutaan yksinkertaista jumaluusoppia eikä ratkota oikeassa olijoiden kiistoja.

Tällaisen havainnon Järvi on tehnyt työssään: uskonnoista rakennetaan usein oman näköistä uskoa, sellaista, joka auttaa itse kutakin selviytymään vaikeuksissa.

Kuva: Riku-Matti Järvi
Kun seurakunta tarjoaa kahvit Kenttätien asukkaille, on aikaa kertoa muun muassa, miten päihdetyöntekijä Riku-Matti Järvi voi auttaa ja tukea päihdeongelmaisia ja asunnottomia.

Minun työtäni on auttaa, kun ihmisillä on ongelmia.

Riku-Matti Järvi

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Oulun tuomiokirkkoseurakunta