Ehdokaspostia: Omaishoitajille lisää tukea ja arvostusta

1.4.19

Kristillisdemokraattien ehdokas Soile Punkari on huolissaan omaishoitajien jaksamisesta.


Kuinka moni meistä todella tietää millaista on omaishoitajan arki?

Kaikki eivät halua ryhtyä vaikkapa puolisonsa omaishoitajaksi. Eikä minun mielestäni pidäkään, ellei tunne sitä sopivaksi ja mahdolliseksi vaihtoehdoksi. Tätä varten on yhteiskunnan tarjottava riittävän laadukas vaihtoehto, että voi luottavaisella mielellä luovuttaa läheisensä osaavien ja välittävien ammattilaisten hoidettavaksi.

Ikäihmisten palveluissa omaishoitajat ovat tulleet keskustelemaan kanssani siitä tuskasta, kun ei vain enää jaksa, eikä kotona pärjätty. Vaatii paljon rohkeutta myöntää itselleen, että ei jaksa tai ei pysty.

Miten löydettäisiin ne omaishoitajat, jotka eivät pidä itsestään ääntä? Miten saataisiin pois se taakka, joka tulee syyllisyydentunteesta? Suomessa omaishoitajia on kymmeniä tuhansia ja määrä nousee jatkuvasti.

Milloin tämän ”hiljaisen” työn arvostus nousee konkreettisiin tekoihin asti?

Omaishoidon tuen määrää tulee nostaa. Sen pitää olla verotonta tuloa. Myös omaishoidon vapaiden toteutuminen pitäisi turvata tasapuolisesti, asuinpaikasta riippumatta.

Omaishoitajaperheiden löytämiseksi on pystyttävä tekemään enemmän ns. etsivää työtä. Tämän rahoittaminen ei voi pelkästään kehittämishankkeiden varassa.

Soile Punkari
Omaishoitajayhdistyksen tj.
kansanedustajaehdokas (kd)

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä