Osta harvemmin. Kun hankit jotain, osta silloin laatua ja mieti myös ostoksen eettisyyttä. Jos paita maksaa vain muutaman euron, hintalappu herättää epäilyksen, miksi näin halpa hinta on mahdollinen.
Näin toteaa designliike Non Boutiquesta Tiina Meriläinen. Vaikka Meriläinen myy vaatteita, hän sanoo itse olevansa huono shoppailija, jos sanalla tarkoitetaan heräteostoksien tekemistä.
Non Boutiquessa käy paljon asiakkaita, jotka innostuvat liikkeen myymistä tuotteista, mutta joilla on arkuus ostaa vaikkapa vaatteita, jotka poikkeavat omasta tyylistä.
– Sama ihminen saattaa käydä meillä katsomassa ja sovittamassa mieleistään vaatetta useamman kerran. Harkintaan käytetään aikaa, ja minusta se on luonnollista. Harkitsevaisuus kuuluu vastuulliseen kuluttamiseen, Meriläinen sanoo.
Opiskelu maksaa, koska hankinnat maksavat
Non Boutique on mukana yrityksille ja yhdistyksille suunnatussa Yhteisvastuukeräyksen Koulu kaikille -haastekampanjassa. Keräysvaroilla tuetaan lasten ja nuorten koulunkäyntiä.
Meriläinen tapaa säännöllisesti muun muassa vaatetusalan artesaaniopiskelijoita, jotka tarvitsevat harjoittelupaikkaa. Hän kuulee heiltä, että opinnot edellyttävät materiaalihankintoja.
Siksi Meriläistä ei hämmästytä Yhteisvastuukeräyksen kannanotto sen puolesta, että jokaisella nuorella olisi yhdenvertaiset mahdollisuudet hankkia itselleen mieluinen ammatti.
Meriläinen muistaa, että hankinnat kuuluivat myös hänen muotoiluopiskeluihinsa Savonia-ammattikorkeakoulussa. Hänen tukenaan oli tuolloin perhe.
Perheen parissa syntyi myös kipinä käsityöalalle. Äiti harrasti käsitöitä ja opetti myös arvostamaan käsillä tekemistä.
Omiin kulutustapoihin on herätty
Meriläinen tietää tämän faktan: vaatteiden nopea kierto tekee alasta yhden maailman saastuttavimmista. Non Boutique haluaa myydä tuotteita, jotka kestävät aikaa. Myös suomalaisuus on yrityksen arvo.
– Oman kulutuksen eettisyyteen ja ekologisuuteen on herätty viime aikoina ilmastokeskustelun myötä, mutta meillä nämä asiat ovat olleet esillä asiakkaiden kanssa oikeastaan aina, hän kertoo.
Koulu kaikille kampanjasta lisää tietoa tästä.
Yrityksiä ja yhdistyksiä on mukana
Jumppaajakaverukset osallistuvat haastekampanjaan.
Oulussa ja Helsingissä toimiva Korpisähkö osallistuu Yhteisvastuukeräykseen.
Veturi tsemppaa lastenkodin lasta ja nuorta, Auta lasta -yhdistys lähti yhteisvastuun kerääjäksi.
Koulu kaikille -kampanja: www.oulunseurakunnat.fi/yhteisvastuu
—