Joiku on kunnianosoitus

14.4.19

Saamelaiset joiut yhdistetään yhä usein muinaisiin pakanallisiin riitteihin, mutta parikymppisten naisten VILDÀ tekee niistä modernia maailmanmusiikkia.


Teksti: Elsi Salovaara . Kuvat: Joanna Suomalainen .

Huhtikuun Taustatarinaklubissa konsertoi  joikaavan Hilda Länsmanin ja haitarinsoittaja Viivi Maria Saarenkylän muodostama VILDÀ.

Sibelius-Akatemiassa tutustuneet nuoret naiset ovat vastikään julkaisseet ensimmäisen levynsä. Kappaleet ovat syntyneet yhteistyönä.

– Hilda tuo jonkun melodia-ajatuksen tai joiun ja minä sovitan sen haitarille, tai toisinpäin, niin että Hilda tekee sanat johonkin minun säveleen, Saarenkylä kertoo.

Kappaleissa on paljon pohjoisen luonnon fiilistelyä. Yksi joiku on tehty poronerottelusta ja Savonlinnasta lähtöisin oleva Saarenkylä on tehnyt kappaleen myös omalle kotiseudulleen.

Syksyllä kaksikko vietti kuukauden Chilen Valparaisossa. Matkalla kuvattiin myös musiikkivideoita, joissa he esiintyvät värikkäillä kujilla ja talon katolla taustanaan palmuja ja merimaisema.

– Tuli ajatus, että eihän meidän videoiden tarvitse olla kuvattuja aina jossain metsässä tai tunturissa, he kertovat.

He ovat huomanneet, että kaukana, matkalla ollessa omaa kulttuuriaan haluaa tuoda esiin korostetustikin. Kyse on jäljen jättämisestä.

Joikaamiseen ja haitarinsoittoon he ovat saaneet mallia kotoaan.

– Yhdeksän vuotta vanhempi veljeni soitti haitaria. Hän oli juuri sen ikäinen, että oli täydellisen ihailuni kohde. Halusin soittaa niin kuin hänkin, Saarenkylä kertoo.

Hilda Länsmanin äiti Ulla Pirttijärvi on tunnettu joikaaja.

– Teininä miettinyt muusikoksi ryhtymistä, enemmänkin olin suuntautumassa visuaalisten taiteiden puoleen. Hyvä musiikinopettaja kannusti minua kuitenkin esiintymään ja tekemään omia kappaleita.

Hilda Länsman esiintyy solistina myös Solju-kokoonpanossa.

Saamelaisia artisteja on esillä yhä enemmän. Länsman uskoo, että se voi tehdä nuorista kriittisempiä oman tekemisensä suhteen. Helposti ajatellaan, että pitää olla täydellinen.

Joiun sisältö jää valtakulttuurille hämäräksi jo siksikin, että kieltä ei ymmärrä.

Hilda Länsman luonnehtii, että joiuissa arvostetaan paikkaa, asiaa, henkilöä tai eläintä. Jouilla yritetään kiteyttää jokin asia tai persoona läsnä olevaksi ja kunnioitetaan sitä.

Hän on tehnyt esimerkiksi joiun isälleen, mutta ei ehtinyt esittää sitä hänelle isän eläessä. Joiku kuultiin hautajaisissa Niillas Holmbergin esittämänä.

– Se oli kuvaus siitä, mitä ja millainen isä oli, halusin tuoda sen esiin omalla tavallani. Joiku on ikään kuin henkilön toinen nimi.

VILDÀ esiintyy sunnuntaina 14.4.2019 klo 16 Taustatarinaklubissa Oulun Vanhassa pappilassa, Asemakatu 6. Vapaa pääsy.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä