Unkuri, Juhana & Tiitto, Veikko: Nuori mies maailmalle lähti. Romaani. ValkeakoskiMedia 2018.

Kirja-arvio: Kehä III:n sisäpuolelle

3.4.19

Juha Vähäkangas arvioi Juhana Unkurin ja Veikko Tiiton romaanin Nuori mies maailmalle lähti.


Teksti: Juha Vähäkangas .

Kesällä 1968 matkustaa parikymppinen Heikki Käiväräinen Kainuusta Helsinkiin. Heikin tavoitteena on päästä opiskelemaan. Juhana Unkurin ja Veikko Tiiton romaani kietoutuu Heikki Käiväräisen kokemuksiin ja havaintoihin vuosilta 1968–1969.

Uutuusromaani on yhdistelmä lukuromaania ja historiatietokirjaa. Jälkitekstissä he toteavat teoksen olevan kaunokirjallinen, mutta sen sisältävän ”puolidokumentaarisuutta”. Heidän tavoitteenaan on ollut saada kirjaan ”autenttista 60-luvun kuvausta ja henkeä”.

Kuvitteellinen päähenkilö Heikki pääsee opiskelemaan Helsingin yliopiston valtiotieteelliseen tiedekuntaan. Opiskeluiden ohella hänet palkataan toimittajaksi Kulttuuri ja yhteiskunta -lehteen. Juuri toimittajan rooli avartaa paljon romaanikerrontaa. Poliittinen kuohunta, yliopiston skismat ja helsinkiläinen elämänmeno tulevat tutuksi.

Heikki on toimittajana tapahtumien taltioija, kokija, näkijä ja todistaja. Kuohuviin vuosiin pujahtavat myös huoli kotitilasta, seurustelu ja pohdinta tulevaisuudesta. Kerrontaan on oivallisesti siroteltu 1960-luvun loppupuolen kohahduttajia (esimerkiksi The Jimi Hendrix Experience Helsingissä 1967 ja Tytti Parraksen Jojo-romaani 1968).

Kerrontaan on oivallisesti siroteltu 1960-luvun loppupuolen kohahduttajia.

 

Maailma Heikin silmin tuntuu eloisalta. Romaanin kerrontatapa on pääosin hän-muodossa. Päähenkilö itse jää oudon hengettömäksi. Hänen sisäinen tunne- ja kokemusmaailmansa ei välity lukijalle.

Romaaniin on sisällytetty paljon historiajaksoja haastattelujen muodossa. Historiaa vyörytetään nääntymiseen asti. Romaanin jälkitekstissä todetaankin: ”eri aihealueisiin liittyviä faktoja on selvitetty tutkimuksellisin keinoin”.

Sukellus vuosien 1968–1969 maailmaan on kiintoisaa ja ajatuksia herättävää. Kahden tekijän yhteistyö on saumatonta. Paljon taustatyötä vaatinut romaani olisi tarvinnut kuitenkin tiivistämistä. Lukukokemus jättää mietteliääksi.

Kirjailija Veikko Tiitto on tavattavissa Musteklubissa torstaina 11.4. kello 19–21 Tuba Food & Loungessa (Mannenkatu 2, Oulu).

Kerro oma näkemyksesi romaanista tai anna palautetta arviosta

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä