Kolumni: Vihapuheesta

30.4.19

Mitä saa sanoa, mitä ei? Siitä keskustellaan myös Kirkkopäivillä toukokuussa. Vihapuhe ei ole kuitenkaan someajan juttu, toteaa Seija Helomaa.


Eduskuntavaalien vaalikonevastauksista kävi ilmi, että tämän kevään vaaleissa ehdolla olleista valtaosa kannatti vihapuheen määrittelemistä ja sen asettamista rangaistavaksi rikoslaissa.

Mutta jo riittävän kattavan vihapuheen määritelmän luominen on oma haasteensa. Toisaalta yhteiskunnan olisi tärkeää antaa signaali, että pelottelulle, uhkailulle tai mustamaalaamiselle ei voi olla tilaa.

Kirkon sisällä keskustelua aiheesta on nostattanut toukokuun Kirkkopäivien tilaisuus. Piispa Teemu Laajasalo kutsui vieraakseen Jussi Halla-ahon keskustelemaan sananvapauden rajoista. Julkisuudessa on kysytty, miksi antaa näkyvästi tilaa henkilölle, joka on tuomittu kansanryhmää vastaan kiihottamisesta ja joka on joutunut jälkikäteen selittämään ja perumaan raiskauspuheitaan. Normalisoidaanko tällaisia puheita hyväksymällä niiden puhuja piispan johtaman tilanteen keskustelijavieraaksi?

Hän ei koskaan huudellut toisille ylhäältä päin ja kaukaa.

— Seija Helomaa

Toisaalta Kirkkopäivillä on muutenkin tilaa erilaisille kohtaamisille. Ohjelma on värikästä, monikulttuurista ja rajoja rikkovaa, kristilliseen lähimmäisenrakkauteen rohkaisevaa. On puhuttu siitä, miten tarvitaan tilaa erilaisille mielipiteille ja rakentavalle dialogille. Halla-ahon mukanaoloa on perusteltu sillä, ettei ketään tule sulkea ulos keskusteluyhteydestä.

Keskustelussa täytyy kuitenkin voida laittaa rajat kiinni vihaan ja pahuuteen yllyttämiseltä puolin ja toisin.

Sinänsä vihapuhe ei ole uusi asia – itse Mestarimmekin olisi voinut puhua omalla kohdallaan vihapuheesta, väkivaltaan lietsomisesta, väärien tietojen levittelystä jne. Mutta itse hän ei koskaan huudellut toisille ylhäältä päin ja kaukaa. Hän meni lähelle, katsoi silmiin ja kosketti.

Kun puhumme toisista ihmisistä, mitä tapahtuisi jos menisimme yhtä lähelle kuin Mestarimme? Mitä se tekisi vihapuheelle?

Kirjoittaja on Kiimingin seurakunnan kappalainen

Anna palautetta kolumnistille

Seija Helomaan kolumni: Havahdu näkemään (14.2.2019)

Uutinen: Halla-ahon kutsuminen Kirkkopäiville herätti kritiikkiä (2.5.2019)

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Näkemyksiä