Maukkaan lampaan salaisuus piilee mausteissa. Valkosipuli sopii hyvin paistin kanssa.

Kuinka lampaasta saa maukkaan pääsiäisherkun?

9.4.19

Henkilöstöravintola Pokkisen yrittäjä Sari Kukkonen antaa vinkit onnistuneeseen lampaanpaistiin.


Marita Ahlgren Pixabay

Lammas on perinteinen pääsiäispöydän ruoka, mutta monella siihen liittyy yhä ennakkoluuloja. Uskomus villasukalle maistuvasta lampaanlihasta elää sitkeästi.

 

Miten lampaasta tulee lempeää herkkua, oululaisen henkilöstöravintola Pokkisen yrittäjä Sari Kukkonen?

– Mausteet ja pitkä haudutusaika sen tekevät. Meillä uunilammas valmistetaan niin, että lampaan paisti pilkotaan karjalanpaistipaloja hieman kookkaampiin paloihin, joita haudutetaan nelisen tuntia.

– Mausteista valkosipuli on ehdoton. Lisäksi maustan uunilampaan punaviinillä, mintulla ja rosmariinilla, timjamikin käy. Suola ja pippuri kuuluvat tietysti myös joukkoon.Jos paistin haluaa jättää roseeksi, esimerkiksi kokonaista, kahden kilon luutonta lampaanpaistia tarvitsee kypsentää vain reilun tunnin ajan.

 

– Millainen kastike sopii kokonaisena paistetulle lampaanpaistille?
Paistiliemestä saa tehtyä ihanan kastikkeen. Punaviinikastike on myös hyvä, samoin kuin kermalla höystetty kahvikastike.

 

Mistä johtuu, että lampaanlihan makuun liittyy ennakkoluuloja?
– Olisiko se lihaan liitetty villan maku, joka on ehkä sellainen valmiina annettu käsitys. Kypsentämiseen kuluva aika voi myös vaikuttaa, samoin kuin maustamiseen liittyvät kysymykset. Nykyisin netti on täynnä erilaisia ohjeita, joten haastaisin kotikokkeja kokeilemaan rohkeasti.

 

Mitä kasvissyöjä voisi nostaa pöytään lampaan sijasta?
Jaa-a, tämäpä on visainen kysymys, toteaa Kukkonen ja saa puhelimeen apuvoimikseen kokki Piiku Kämäräisen.
– Jotain sellaista kasvisruokaa se voisi olla, jossa käytettäisiin samoja mausteita kuin lampaanlihan kanssa. Ehkä kasvipihvit tzatzikikastikkeella? Tai kasvisruukku, Kukkonen ja Kämäräinen pohtivat ja googlettavat samalla vaihtoehtoja.
– Ainakaan näin nopeasti katsottuna vastaan ei tule lammaspaistin suoranaisesti korvaavia, juhlavia vaihtoehtoja.
– Ehkä nyhtökaurasta voisi kehittää jotain?

Anna palautetta

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Yleinen